Saturday, August 1, 2009

Tired~


salam..ak sgt letey..terutama hr ni..x thu la ak yg meletihkan dr atau aktiviti2 'melawan api' yg menyebabkan ak letey..sem ni makin terasa tensennya..dgn assgmnt, tesis, persatuan n sukan..kepala sik skit keblakangan ni..nk ckp kelas pack, x sgt..mb beban sgt kot..as for sukem thun ni, ak join lg as basketball player..tuk futsal plak mb la..tp tak taula lepas ke tak selection nnt..tp training mmg meletihkan..dh lama tak maen bsktball..smlm training 3 jam..kepala ak dh berpinar2 dh..nk muntah pon ad..tp kna paksa jgk..nk fitkan blk bdan..huhu..as for persatuan, esk ada interaksi ngan plajar first year kat tasik kejut...ak jd programmer kali ni..wat program explorace..siap la bdk2 first year ni esk kna buli..haha..as for assgmnt n tesis, still on progress..tesis ak blum dpt tajuk, penyelianya Dr. Azizan..dia ckp mggu dpn ni bru bg tajuk..den kena presentation tuk LI plak..2 mggu lg..18.8..kena cpt2 siapkan slide show..huhu..pressure2..camne la hr2 ku slepas ni..hope bnda2 ni tak ganggu ksihatan ak..hr tu dh demam kjap..stu hari tak pg kelas..nsb baek kjap je demam..klau tak msti kena syak as H1N1..mintak2 jauh la..n hope jgk UKM bangi ni x tutup..nnt cuti raya kjap plak..ak lebey rela cuti raya lama..haha.. k ar..dh malas nk mengomel pnjg2..msa tuk tdo..letey2..adios~

Tuesday, July 28, 2009

XPDC Gua Tempurung


me n kiki on d way home

Pada 25 hb julai, stu xpdc tlah di jalankan oleh pmfst. xpdc tersebut ialah xpdc ke gua tempurung kat perak. kami bertolak pd pkl 3 ptg hr sbtu. kami menuju ke KMPk n smpai d sana pd pkl 6.45 ptg. kami menginap stu hari d KMPk sblm pg ke gua tmpurung pg keeskanny.

Dpn air terjun Lata Kinjang

pada mlm sbtu itu, ktorg join program Alumnai KMPk. ktorg promot UKM n buat LDK utk pelajar PDT. prog berlangsung dr pkl 9 until 11.30. den ktorg berehat utk prog keesokannya selepas itu.

Dalam Gua Tempurung

keeskkan hr nya, hr ahad, pg2 kami bgn awl n bsiap sdia tuk bertolak ke gua tmpurung.pkl 7.30 ktorg bergerak ke Gua Tempurung. tp mlangnya di tgh jalan, hujan mula turun. masing2 mula monyok.stibanya d Gua Tempurung, hujan mkin lebat. setelah berbincang dgn guider d Gua Tempurung, kami hanya dpt amek pakej kedua shj iaitu juz tgk dlm gua, takde maen air dlm gua tu.


Di KMPk

ktorg msk pkl 9 lebey ke dlm gua.kami berada dlm gua selama lebey kurang 1 jam 45 min. mmg agak mempersonakan berada dlm gua. sgt cantik n mengagumkan. agak pnjg gua tersebut. naek n trun tgga. agak tercungap jgk la.tp sonok punya psl tak trasa sgt la.lebey kurang pkl 11 lebey, ktorg kuar dr gua itu. den msg2 sibuk membeli kat kedai2 luar Gua Tempurung tu

Depan Entrance Lata Kinjang

Setelah selesai bli brg2 kat Gua Tempurung tu, ktorg dpt stu brita baek. even tak dpt pakej ktorg nak kat gua tu, d sbbkan hujan berhenti n msh awl lg, ktorg akan pg lata kinjang plak.mmg tak d rancang. tp mmg excited gle..dpt mandi air terjun..haha

Hadapan Replika Gua Tempurung

kami smpai ke lata kinjang pada pukul 12.30..den trus wat hal sdr la..ak ap lg..mandi la jwbnya..sronok..dh lama tak mandi air terjun..mmg sgt mengagumkan tmpatnya..indah sgt..ktorg excited gle mandi..haha..mandi smpai 1.30 jek..den ktorg bgrak blk ke KMPk

Posing sorg..lol

pd pkl 3 lebey, ktorg btolak blk ke UKM dr KMPk..smua dh keletihan..tdo jek dlm bas time blk..smpai kat UKM pkl 6.45..ak tak tau nk ckp ap pg XPDC ni..tp mmg sgt2 sronok..terutama bab mandi air terjun tu..haha..hope pasni ktorg jadi plak nk pg jalan2 kat luar ni..x sbar menunggu!

P/S: sori gamba tak tersusun mengikut perjalanan prog..mls plak nk edit..huhu..igt nk letak byk lg..tp nnt pnjg sgt plak..

Saturday, July 18, 2009

Interaksi PMFST-PMFSKB

b4 berangkat pulang
exchange cenderamata
ni gaya jek..x berucap pon..lol
posing lor..
d hadapan Perpustakaan Dr. Abdul Latiff

pada 18.7.2009, PMFST tlah mengadakan satu program interaksi bersama PMFSKB. kami bertolak pd pukul 10 pg n smpai 10.45 di FSKB (fakult Sains Kesihatan Bersekutu). kami d sambut dgn mesra oleh PMFSKB stibanya d sana. den interaksi d teruskan dgn perbincangan dan pertukaran idea2 oleh kdua2 pihak. byk buah bicara serta permasalahan d bncangkan. dlm pkl 1.30, perbincangan d hentikan. stelah solat zuhur, kami d bawa ke Kolej Tun Syed Nasir. agak jauh kolej tersebut dr fakulti mereka. bru kami rsa bertapa tekunnya pelajar FSKB ni sggup berjalan pgi n blk hari2 ke fakulti mereka. smpai d sna, kami menjamu selera. smbil2 tu ktorg beramah mesra lg. pd ptg itu, majlis penutup d ada kan d surau KTSN. kami berangkat pulang pd pukul 5.30 ptg. d harap agar program ini dpt memberi manfaat kpd 2 phak..InsyaAllah..

hari terbuka fst n karnival akademik

AJK Hari Terbuka FST
Kaunter MPP FST Tahun 3, Saudara Arif Misrol
Gerai Buku
Ceramah Kerjaya
Kaunter Pendaftaran PMFST

Hari Terbuka Fst telah berakhir pada hari rabu yg lalu..so time tu byk la aktiviti2 yg menarik kat FST..dr pihak PMFST plak, ktorg pon ada aktiviti jgk..so gamba2 kat atas ni adalah antara aktiviti yg ktorg jalankan time HT FST hr tu..

Tuesday, July 14, 2009

the chronicle of ares

pokok ku berbunga
tapak tanaman
green house
rumah prof,jgn silap, ak tak duk kat dlm ni.
kebun

last semester break, ak ada Latihan Industri..so tuk post kali ni ak nk cte pasal Li ak ni even agak lambat ak nk post ni coz agak bz sjak pulang ke UKM ni..byk prog terutama skang ni Hari terbuka n karnival akedemik n MCSS..

Ak Li kat Port dickson,Negeri 9. tmpat tu kat kg sri rusa. dkt ngan batu 4..bdk yg duk PD tau la kot..ak Li dr 11.5-4.7.09..main task ak ialah menjadi sorg loofah entrepreneur..kiranya jd sorg petani moden la..ramai yg tnya pe kaitan Li ak ni ngan kursus yg ak amek..ada la kaitannya..time Li ni byk aplikasi dr teori yg ak blaja time kat ukm..so lebih kurang sama jek ngan org laen..tp ap yg ak nk cite kat sini ialah pengalaman keje yg ak rasa laen dr org laen.

kat pd ni, ak juz tggl dlm stu blik yg agak kecik bersama kwn ak zul. sebelah blk ktorg plak blk si bangla, Alamgir Ramaguddin Hossain. ak ngan zul kamceng jgk ar ngan bangla ni, alam. sbb kat sini, as pekebun, mmg takde sape pon. yg ada ak,zul,alam n uncle jiran rumah ktorg. uncle ni adik ipar kepada prof bohari. so kalau ada pape prob ktorg mitak tlg dia la. awl2 mmg agak sunyi la kat sini. mkn plak masak sdr jek. tv plak takde. campur panas yg amat lg kat Pd ni. bilik plak takde ceiling..so bygkan time tgh hr..giler panas..tp dh lama2 biasa ar..

antara pengalaman yg menarik kat sini ialah maen kejar2 ngan anjing..haha..ada anjing kebun sebelah yg salu masuk kebun ktorg. ak mmg dendam ngan anjing ni or nickname dia shiro. dia ni ske sorokkn selipar ktorg. bgn2 pg jek, kuar blik tgk selipar takde. kurang asam betul. sebelah dia sorok kat lain sebelah lg kat len. smua org pernah kena termasuk la prof bohari. kalau nmpk mmg kena kejar ar anjing ni.haha

as for work, ada bnda yg ak blaja yg ak rsa mmg ak tak blaja la kalau ak Li kat tmpat len. antarany ialah pasang sistem paip. untuk sistem pengairan tanaman, ktorg guna sistem fetigrasi. so tuk wat sistem ni bkn senang. ak blaja la teori dia dr prof bohari den yg laen2 ak wat sdr dr smbung paip ke design dia. mmg untung la dpt blaja koz klau ada org suh wat sistem ni, bley dpt 10 ribu upah dia.

another thing yg ak blaja ialah wiring..tp ni act prof bohari x suh..ak cuba2 wat sdr sbb dlm darah ak ni ada darah electrician..ak pasang lampu syiling, wiring wayar, pasang plug n litar letrik n also wiring pam air..ak pon x sgka ak ley wat smua tu..ngan skali cuba lak tu smua..mmg ada bakat kot..haha..

spnjg kat Pd ni, ak amek kesempatan gak ar merayau2 kat sni..pantai kat sini cntik2..terutama pd waktu ptg..kadang2 ktorg pg pasar mlm kat batu 4 pd hr sbtu or pasar mlam bandar sunggala pd hr jumaat. time weekend kat sini mmg pack gler ngan org..asyik jam jek jalan..smua org nk bercuti kat sini termasuk ak..haha..amek ksempatan Li kat pd..fam ak dtg bercuti kat sini..sronok..

act byk lg nak cite tp ak rsa ckp ar dlu..nnt tak habis2 plak cte ni..huuhu..pasni nak pg Pd lg ngan kwn2 ak..nk pg picnin n also tgk kebun ak..ley rsa rock melon nnt..hehe..jom la sape2 yg nk pg..

Thursday, July 9, 2009

Lu bikin gua panaz..!

menyerakan kertas cadangan kepada pihak jabatan pembangunan
menyerahkan kertas cadangan kepada timbalan dekan FST pada masa itu, Prof Musa..
(skang dekan)

huh..letey tul..bru pas blk men futsal kat megah..lama dh tak maen futsal malam..tercapai jgk akhirnya mlm ni..sronok btol..haha..hr ni agak letey coz dlm stu hr ad dua meeting..tp futsal ttp maen..letey laen cte..hehe..wokey ttg tjuk di atas ni..ad smthng la bikin ak panas semalam..cite dia cmni..

semalam, hr slasa tgh hr ak ada kelas polimer kat bgnan fizik..kelas tu dr k yg ajar..tuk subjek ni ada dua kos yg amek iaitu bdk2 ak (teknokimia) n bdk sains kimia..lecturer yg ajar kelas ni dr. K..dia mmg dh kenal bdk2 ak ni..so ni first time dia ajar bdk sains kimia..dia ske tnya soklan kat budak2..den ada skali tu dia tnya budak cina selang 2 org dr ak..ak duk dpn skali time tu..dia nk tnya la nama dak tu kn..den tertgk bdk tu pkai tag nama..kat situ ada tlis timbalan presiden..adala tlis nama persatuan ap tp mls ak nk mention..

ok..nk jd kan cite, dr K ni tnya la bdk tu ap smbangan dia tuk fakulti spnjg dia jd timbalan presiden tu..ak tgk dia cm gabra2 la nk jwb..dia auta2 den dia ckp la stu bnda yg mmg ramai org dgr panaz la..dia ckp bus stand kat depan kolej ungku omar, dia yg usahakan..tuk sape2 yg mmg tak thu ttg bnda ni..mmg pcaya la..so knp ada sesetgh org yg dgr jd panas?

sbbnya ialah dia menipu..ok, act bus stand kat depan kolej ungku omar sebenarnya di bina atas suara2 pelajar FST yg kesulitan menunggu bas. so, ak, as exco kebajikan pada masa itu bersama2 persatuan mahasiswa fakulti sains n teknologi (PMFST) tlah mengambil inisiatif untuk membuat kertas cadangan bersama2 survey n sokongan pelajar FST tuk di serahkan pda pihak pentadbiran n pihak berkenaan..dgn sokongan pihak pentadbiran FST n after kami berusaha n slalu wat follow up, akhirnya pada awl sem lepas, bus stop itu siap d bina..

tu ap yg tlah ktorg (PMFST) usahakan..kami menjaga kebajikan pelajar FST dgn sebaik mgkin..tp ada sesetgh org yg hanya ingin nama sehaja telah menipu dan mereka2 cerita bahawa dia yg mengusahaknya..ak mmg ckp benci dgn org mcm ni..mmg dasar hati busuk..knp ak yg plg marah dlm byk2 org?

tu kerana, ak ketua pengarah tuk wat bus stop tu..lg pon ak dh usahakn tu lebih kurang setahun yg lalu..tba2 entah bdk timbalan presiden ni dtg dr mana, ngaku dia yg wat..sape tak panas kan..kta letey usaha, dia senang2 ngaku..ak bkn nak nama..tp jgnla keje auta org je oi!..ko tu wakil pelajar..kalau wakil pelajar pon keje menipu je, baek letak jawatan..one of bukti kukuh yg ak ada ialah, dia bru jadi wakil pelajar sem lepas..sedangkan bus stop tu dh dlm proses pembinaan b4 dia jd wakil pelajar..so, apahal lak ko ngaku ko usahakan..x guna btul..

huh..ak mmg susah nk marah tp klau bnda2 mcm ni mmg ak pantang..korang pon mesti panas kan kalau korg yang buat sumthing, org laen tba2 dpt nama..pergh..mmg geram la..sapi punya susu, lembu dapat nama..so ak nasihat kat sape2 yg bca post ni n sorg pelajar UKM, tolonglah pilih sorg pemimpin yg btul2 adil, jujur n amanah..jgn biarkan org2 sperti yg ak cite ni jd pemimpin kta..mb tuk sesi kali ini kta dah silap pilih pemimpin..tp tuk sesi akan dtg kta dpt buat pemilihan yg lebih baek..InsyaAllah..sekian..

Monday, July 6, 2009

Captivated

sunset in pd
captivated by the beautiful sceneries
pas mandi pantai~
zul and alam

sepanjang ak duk pd ni..ada la jugak merayau2 pg mandi pantai..cantik pantai pd ni..terutamanya time sunset..mmg cantik..so ak tnjuk ar 3 4 gamba time ktorang g pantai pd..

bilik ku yg tercinta..

pada pukul 2.15 pg ak berjaya menjejakkn kaki ke bilik ku yg tercinta ini..ak dh daftar siang td lg dh..tp mls plak nk pndah brg..so time2 pgi2 cmni le ak pndahkan brg..senang sket..so ttg blik yg ak dpt tuk sem ni, spt yg dh ak jgkakn..blik sma lg mcm sem lepas..haha..ak mls nk tuka blik laen..so bersyukur ar dpt blk sama..strategik kdudukan blik ni..so as for rumet ak plak..org sama cam sem lepas jgk..bgs btul..takyah dpt rumet bru..kan dpt yg tak stu kepala ssh plak..bukak sem ni, ak akn mendiami kolej aminudin baki tuk tahun ke tiga kalinya n also tggal d blik sma for 3 years..dulu kalau ak thu tga thun duk bilik sama, time first time ak dtg ukm dlu ak dh mohon awl2 nk duk blik sama 3 thun..haha..byk knangan tul kat bilik ni..tuk thun 3 ni akn bertambah lg knangan..hope yg best2 je smua..ok ar..mls ar nk tulis pnjg2..letey..pg2 td pg maen futsal..den pg warta shopping sket..lps tu pg pesta buku kat pkns..dh jam dh kaki..huhu..slamat malam..adios~

Saturday, July 4, 2009

UKM..again..?

salam..

dah 2 bln blog ni menyepi..akhirnya hr ni ada new post..huhu..hr ni ak pulang ukm untuk meneruskan perjuangan di sini..bukak sem baru ni juz tggal stu thun je lg tuk habis degree InsyaAllah..ni dh kat ukm dh tp malangnya tak dpt daftar lg kat KAB..lepak jela mana2 mlm ni..spnjang ak menyepi dr arena blogging ni, ak Li kat Port Dickson..act ad je internet kat tmpat ak Li 2 tp mls ar nk update blog ni time Li..so ak kmpul byk2 cte2 menarik dlm 2 bln ni tuk di postkan kat sini..hehe..so rajin2 la jenguk blog ni nnt..tuk all student ukm, selamat kembali ke UKM n truskanlah perjuangan anda..tuk first year yg bru daftar, blajar la rajin2..first year student FST plak, jom join PMFST ramai2..tu je tuk first post sem ni..adios~

Wednesday, May 6, 2009

Live and Overdrive

sem ni almost last...tggal 2 hr jek lg klu ikutkan..8.5 hbsla thun 2 ak di ukm ni..2 bln dr skang bru la smbg blk blajar d ukm ni..tak sgka kejap jek ak rsa sem ni bnding ngan sem lepas...byk jgkla kenangan sem ni..tp biasalakn..kenangan tak smuanya indah..n tak smuanya pahit..tp atleast ada jgk bnda untuk d kenangkan...tggl 2 hr lg b4 sem ni hbs...ak still ada bnda nk kena wat...teringin jmpa smua kwn2 ak b4 hbs sem ni..tp mb tak sempat kot..lgpon ada yg dh balik..kena tggu 2 bln lg la bru jumpa blk..teringin nk enjoy ngan kwn2..tp ak still ada exam..so xpat la..huhu..

2 hr until hbs sem..ak kena study..ak kna baiki laptop..ak kna baiki moto..kna kemas barang..kena prepare tuk praktikal..byk tul bnda..ntah siap ke x..nk hbs sem ni bru teringat jgk ada hutang ngan kwn2..huhu..kena cri b4 x smpat bayar..n kpd org yg hutang ak, jgn lupa jgk..ak nk kena byr hutang org laen gak..b4 hbs exam ni..kena msk mode overdrive ar ak..hope x jam memory card ak n hard disk ak..huhu..

to all my fren..thanx tuk ap yg dh berlaku sem ni..thanx tuk pahit manis kta bersama..moga kta berjumpa lgi..

-layan lgu thanx for the memories by panic at the disco-

Monday, May 4, 2009

Rumitnya pemikiran seorang perempuan

ku dapati penulisan ini melucukan tapi ianya benar..so ak kongsikannya d sini..kpd pompuan d luar sana, jgn pk tlampau rumit..jgn tensionkn dr anda yek..

BUKU HARIAN ISTERI
Malam Minggu - Dia berkelakuan aneh. Sebelumnya kami berjanji bertemu di Cafe. Aku shopping seharian dengan kawan-kawan, sehingga mungkin dia kesal karena aku agak lewat sampai di Cafe, tapi dia tak bercakap.
Dia tak bercakap langsung, jadi aku ajak dia pergi ke tempat yang agak sunyi supaya kami dapat berbincang,
dia setuju tapi tetap diam membisu. Aku tanya apa yang salah - dia jawab, "Tak ada".
Aku tanyakan apakah kesalahan ku yang membuatnya kesal. Dia kata hal ini tak ada kaitannya dengan ku dan minta aku tak usah sibuk.
Dalam perjalanan pulang, ku katakan aku mencintainya, dia cuma tersenyum tipis dan tetap membisu. Aku tak dapat menjelaskan perangainya petang itu. Aku tak habis-habis berfikir kenapa dia tak menjawab, "Aku cinta kamu juga".
Sesampainya dirumah, aku merasa kehilangan dia, dan seolah-olah dia tak menghendaki ku lagi. Dia hanya duduk dan nonton depan TV; dia terlihat jauh dan menghilang.....
Akhirnya aku putuskan untuk tidur. Lebih kurang 10 minit kemudian, dia masuk ke kamar. Aku tak tahan lagi, ku putuskan untuk menghadapinya dan menanyakan soal sebenarnya, tapi dia langsung tertidur. Aku mulai menangis sampai tertidur. Aku tak tahu apa yang harus ku lakukan. Hidupku terasa bergoncang.....

BUKU HARIAN SUAMI
Hari ini CHELSEA kalah. SIOTTT!!! TULLL...

Wednesday, April 29, 2009

Apa yang patut ak beli?

hmmm..hujung bulan dh..duit pon xde..mkn pn ckp2 je..kdg2 stu hr mkn roti jek..giler sedih..huhu..ok..ap yg patut ak beli?ni berkenaan hadiah utk d bgi kpd org2 yg menyambut befday diorg expecially ayah ak...skang ada 3 hadiah tuk d bli tuk 3 different person dgn modal yg sikit..huhu..duit ckp utk bg hadiah kat sorg jek..so camne yek?..dh janji dh ngan diorg ni..

hmm..dlm hdp ak..bpe kali jek penah ak bg hadiah kat org..itu pon bla mmg btul2 tlintas nk bg hadiah ar..even tuk fam ak..mb ak ni x peka or x amek berat kot...or mb jgk sbb ak ni jrg dpt hadiah dr sape2..huhu..harga hadiah ak bg pon depend jgk..entahla nk ckp mhl ke tak..mb ikut org kot..kalau tuk adik2 ak murah2 sdh..haha..

ok2..back to the point..sape2 ada cdgn hadiah ap yg bley d bg yg x mhl sgt n agak special bley tggl komen ek..hadiah tuk ayah ak n 2 kwn ak..tq untuk sape2 yg sudi tlg..

-tgh rgka bajet kewangan-

Monday, April 27, 2009

SLC Punk!

ak lihat budak2 skul skang..makin truk masalah sosial berbanding msa ak skolah dlu..mcm2 masalah skang..tp tuk entry kali ini, ap yg ak nk fokus kat sini ialah pasal geng2 punk..msti korang pernah dgr org tgk bebudak punk ni kan..trademark yg senang kta cam ialah rambut tajam atau pacak dan pkaian yg koyak serta aksesori yg tajam2..tp tu yg typical punya la..ok..ap yg anda smua tahu psl punk act?..org yg ske dtgkan msalah?liar? n swaktu dgnya yg negatif?..benar ap yg anda pk..tp kat sini ak nk cter sket la dgn lebih mendalam ttg punk ni..ak risau sbb tgk budak2 skul skang ramai yg terjebak ngan punk ni..ok..bg ak, dr ap ak kaji n pengalaman..ada dua sbb utama knp budak2 msk punk..satu hnya sekadar tuk nk perhatian org n stu lg mmg nk slami punk ngan hati n jiwa..camne kta nk kategori kan dua phak ni?..

untuk yg juz nk amek perhatian org ni, diorg ni juz poser..x tau btul tak ak eja poser ni..poser ni ialah dia juz tru pemakaian, penampilan or attitude punk sebenar..tp tak tau pon act ap punk ni..ni byk terjadi kat budak2 skolah..biasala kan..time skolah iaitu time remaja, time ni la nk cari identiti diri..ada yg slh plih kwn..rsa punk ni macho la..ntah ap2..tp juz posser jek..nk org respek n so on..untuk remaja yg mcm ni..hope korg jgn terjebak jauh la ngan punk ni..realiti kehidupan tak sama mcm korg angan2kan..nk poser,poser jek la..jgn amek ideologi ngan culture sdh..jgn budget hebat ar k ngan jd posser..tp jgn la jgk jd punk btul..dua2 belah takley pkai..sedarla sblm anda mencatat sejarah hitam dlm hidup anda..

ok2..tu poser punya cter..now cmne org yg mmg hati n jiwa mmg punk btul ar..yg ni mmg pgg ideologi punk iaitu byk anti mcm2..anti-kapitalis,anti-militari,anti-nasionalis..n stu lagi yg sinonim..anarchism..anarchy ni ialah stu falsafah politik yg menyatakan bahawa kerajaan adalah tdk d perlukan,berbahaya atau tidak berguna..punk memegang bahawa tidak boleh ada authority..boleh hdp bebas..itu yg d pegang..x perlu ada peraturan..so, ap yg jadi klau kta pegang budaya punk ini?..pegang ideologi mereka?..sudah tentu negara kacau bilau..n yg pasti, dlm Islam, akidah akan rosak..itu knp mereka hidup scara bebas dan liar..ini yg ak bimbang dgn budak2 skolah atau lebih tepat remaja zaman skang..zaman remaja adalah zaman darah msh muda..msih panas..sukakn cabaran..msa mcari identiti..dan apabila slh caranya..rosak la sgalanya..

apa yg bhyanya punk ini?..slain ideologi mereka..culture mereka jga pon bhya..culture mrk kini d terima oleh msyrakat..terutamanya dlm segi muzik..punk rock kini berkembang pesat dan semakin di minati terutama mrk yg muda kerana irama2nya yg rancak amat sesuai dgn jiwa remaja yg memberontak..ok..untuk muzik mereka..di akui ak pon dgr..tp spt Islam nyatakan, berhibur biarla berpada..klu dgr pon jgnla smpai terikut2 ngan budaya mereka..bg ak, lgu2 punk ni best dgr sbb bley lpskan tension..ok..tu muzik..slain itu ada punk-zine..ni adalah risalah2 mereka..n tidak tersebar luas..juz tuk d kalangan mereka..pastu, dressing..mcm d nyatakan kat atas td..punk tak dress mcm tu jek..diorg ni ada puak2 gak..so biasa dress ikut puak apa ar..sbg contoh ada punk-nazi,horror punk,ska-punk,hardcore punk..etc..tu tbahagi ikut ideologi n ada yg ikut genre muzik..

panjang jgk la klu nk elaborate smua psl punk ni..tp tu la yg stakat ak bg information kat sini..kan jd tesis plak klu cte panjang2..haha..tp ap yg ak nk ckp kat sini..dr ap ak cite ni, korg pon bley nilai kan ada ke bnda yg btul2 bgs ttg punk ni yg kta nk contohi sgt ni..terutama korg yg masih muda n berdarah panas tu..beringat la..there is no future in punk..jgn menyesal d kmudian hari..sedarla sblum terlambat..ideologi punk tidak dpt bertahan lama dlm zaman skang ini n sama skali bertentangan dgn nilai2 dlm Islam..Islam ada menyatakan suatu hr nnt umat Islam akan ikut segala perbuatan n pihak barat n yahudi..akan umat Islam ni rsakan ap yg kristian n yahudi buat tu bagus smuanya..so stelah anda thu ttg apa itu punk..still ign contohi barat yg memperkenalkn punk itu?..untuk sape2 yg join punk skang ni or nk thu knp ak ckp no future tuk punk dlm zaman skang..tgk la cte SLC Punk..(ak tgk cte ni msa ak form 3)

smoga info ni berguna..

Friday, April 24, 2009

Namaku, namamu dan nama mereka

Nama yang di beri ialah Nur Afiq bin Shaharuddin Zubaidi..org panggil ak afiq..x salah..n tu mmg nama ak..maksudnya ialah cahaya yang mulia..walau kta suka atau tidak dgn nama kta, ibu bapa kta telah memberi nama yg mereka rasakn yg terbaik untuk kta..dan makna nama kta pon baek..kadang2 nama kta sgt pnjg so org juz panggil nama pendek sahaja..its ok as long maksudnya baek..sbg cntoh, takkn everytime org nak pggl ak nur afiq kn..so pndek kan jek..tapi ap yg nk d timbulkan isu d sini ialah apabila nama yg d beri or d gelar itu tidak d sukai..lagi la kalau mksdnya x baek..kadang xde maksud pon..sbg contoh..black..glaran d bri antara bbrapa sbb, sbb fizikal atau tuan punya bdn rasa nama tu cam macho..kalau sbb fzikal,msti tuan pnya badan mrh kan..tp laz2 mcm biasa dh..tak kesah..dia bkn nk org pggl dia cmtu tp smua dh pggl nk wat cmne kan..untk yg rsa macho lak tu..baek sgt ke nama camtu?..tak rsa nama sbnar yg d bri oleh ibu bapa tu dh ckp baek ke..ak pon pening kadang2..klu dia suh pggl nama laen dr nama sbnar n nama tu mksd dlm Islam baek, takpe la jgk kn..juz kat sini bg ak nmpak cam tak bersyukur la ngan ibu bapa..klu ibu bapa pon pggl cmtu len cte la..ak igt lg time skolah dlu..mcm2 nama ada n d beri..bulat la..panjang..helmet la..ntah mana dtg..kpd pemberi nama bukan2 kat org tu, igtla sket..nama tu ley jadi doa..mak bapak diorg ssh2 bg nama kat anak dia..korg ske hati lak kan bg gelaran yg bukan2..so sedar drila sket ye..sama la ngan sape yg tak bersyukur ngan nama sdr tu..ak bkn apa..juz bg nasihat even ak pon x perfect..sbb ak rsa dh tnggungjwb kta hormati ibu bapa..bersyukur dgn sgala kasih syg n pemberian mereka..even nama yg d beri pon adalah stu pemberian..fikir2kanlah..carila nama gelaran yg baek yek..ni nasihat tuk ak jgk..huhu..

::ku yg berpk nama apa yg baek::

Wednesday, April 22, 2009

Super Dad



My Super Dad!

Harini..bersamaan ngan 22 April 2009, genap la umur abah ak 52 tahun..ku bgn pagi ni tgk akak ak kol..ckp ngan dia..dia tnya dh wish lum kat abah..lum lg..so pas hbs ckp tu..ak trus anta msg wish befday kat abah ak..ak sorg yg ssh tuk bcakap ngan abah ak..tak tau nk ckp ap..dats yg anta msg je wish..nk kol segan lak..ak mmg cmtu sket ngan abah ak..ckp pon ttg hal yg penting2 je..walaupon mcm tu, ak amat menghormati abah ak..seorg yang amat penyayang dan pentingkan family..abah ak byk menghabiskan masa ngan family..stiap aspek dlm family d jaga rapi..dr segi agama hingga la ke pelajaran..dia tak pernah mengabaikan tanggungjawabnya..ak mengaguminya kerana dia seorg pemimpin yang di segani di kalangan bidangnya..begitu juga di dalam masyarakat..byk tugas yang di amanahkan kepadanya..namun tanggungjawabnya terhadap keluarga tidak terabai..tak sedikit pon ku merasakan kami sekeluarga d abaikan atau x d sygi..dr kecik mmg kami adk beradik sentiasa di manjakan dan di beri perhatian yg secukupnya..even bla abah marah, marahnya tidak melampau..tdak seperti ak lihat sesetgh ayah kwn ku..mgunakan cr yg x spatutnya dr sisi Islam..ak sedar dia hanya mendidik kami..ak slalu teringat pesanya, belajar rajin2..solat jangan tinggal..itula yang slalu d pesan stiap kali menghantar ak ke sekolah atau tmpat belajar..ak tau abah telah byk berkorban masa dan harta hanya untuk memberi kasih sayang dan memenuhi segala keperluan kami..ak mengagumi kesungguhan dan semangatnya..ak ign menjadi seperti abah..seorg super dad!.. jasa mu mendidik n menjaga dr ini akan ku kenang smpai bla2..terima kasih untuk segalanya abah..maafkan segala salah afiq ye abah..slamat hari lahir..moga abah panjang umor n murah rezeki..sayang abah!

Monday, April 20, 2009

1 jam 15 minit

1 jam 15 minit yang panjang..ak merenung seorg diri..pkran ak glap..tgn ak menulis sesuatu..bnda yg sama ak tulis..ak tak perasan bnda yang ak tlis dan pkran ak mmg melayang..sjarah2 n kenangan masa silam dtg silih berganti..payah untuk menahan diri dr memikirkanya..sejarah tidak dpt di ubh..masa tidak dpt di undur..pahit manis yang terjadi msa lalu sudah termaktub dlm sjarah hidup ini..tp tdak bmakna sjarah tdak akn menghantui kta..so kadang2 hdp ini tension n down mengenangkan msa lalu..what should i do to make it right in others people eye?..we learn from history, but why we still judge people from their history?..if they change..then it is good..but y im still being judge by my past..hate it..xpela..im not the same man as before..so judge as u like..

bla dah sedar dr lamunan..ak tgk kat kertas..ak sik tulis 3 nama kat situ..cmne la ley ada..menulis ketika di spara sedar..ku tgk jam..msa still panjang..ak still muhasabah dri..ku mengharapkan sinar dari-Nya..ak gelap tnpa petunjuk-Nya..huhu..kerna ak mengenangkan dr ini hidup di universiti, hidup d sini hampir spt di luar sana..hidup yang kejam..knp ak ckp mcm tu?..smua org pentingkan dr sdr..manusia sggp wat ap je tuk dr sdr..Lie n propaganda d mana2..kwn tikam kawan..mcm mana ak nk survive nnt d luar sana?..tba msa kna bergantung pada dr sdr..survivor the fittest..i will predict the future..

::ku yg memakai topeng senyum::


Saturday, April 18, 2009

Turning melancholy to magic~




tgh boring2 dgr org presentation..ak pon mengambil gamba2 yang boleh di anggap kreatif bg ak..haha..layan~

Audit Akses OKU

pas hbs majlis..bgmba ngan arkitek2
bergambar ngan dak kejut
meja kitorg
17.4.09
ak kena siapkan report audit akses OKU(org kurang upaya) n slide show b4 tgh hr pd tarikh ni..mmg tension gler ar..tp siap jgk Alhamdulillah..pd ptg tu ada presentation kat danau,ukm..smua Fakulti kena present sbb audit ni smua fakulti kena wat..kena research ttg bgnan fakulti msg2..tgk bley di akses OKU tak..so bla dh research kna la bentang..pkl 2.45 pg danau..turn FST numb 6..dlm pkl 4.30 bntang..pmbntang nya YDP PMFST..saudara wali..tak larat ar ak nk bntang..dh la ak yg siapkan smua..nsb ada la Mar tlg..hbs smua skali present pkl 6.30..den ada rumusan n bg sijil..mkn2 pastu den trus blk..itu jek..huhu

Tuesday, April 14, 2009

Penting! Untuk Mereka Yang Dibuang Kolej...

salam

kpd mana-mana siswa/i ukm yang tidak mendapat kolej pada sesi depan, sila bagi nama, no. tel, emel, fakulti kpd Mohd Arif Bin Misrol sama ada melalui tel. (0132578617) atau emelkan kpd katyusha_r17e@yahoo.com atau terus menghubungi no. rakan-rakan saya seperti yang terdapat pada poster di bawah.

MPP Mahasiswa akan memperjuangkan penginapan anda di kolej.

Sila panjangkan buletin ini kpd rakan2 anda yang berada di fak/kolej.



Sunday, April 12, 2009

Resah

Tick..tick..msa terus berlalu..ak still d sini..masih menunggu msa berlalu..trus resah..ak ignkan esk cpt smpai tp ak pn xnk msa berlalu dgn pantas..knp?..exam is juz around d corner..exam ak start 20 hb april 2009..hbs plak 8 mei 2009..byk lg tak study ni..tu yg taknak msa berlalu ngan cpt..kelas dh hbs dh..keje2 persatuan dah kurang dh sbb smua org nk exam..byk msa free skang..kena mengharungi stu minggu yang tak tau nk wat ap except study..malas tul ar..duk kat Justify Fullu tak sama mcm kat skolah or matrix dlu..dlu dkt2 exam tak boring..ada jek bnda nk d wat ngan kwn2..ntah ap yg kurang kat U ni..huhu..ku mengharapkan study group..tak pon kawan2 yg stu kepala ngan ak study ni..tp dh 2 tahun ak duk kat UKM ni still takde..klu matrix n school dlu senang la..smua lec or cikgu sdiakan..wat latihan n discussion ngan kwn2..lgpon smua tggal dkt2 je..duk kat ukm ni smua kna cari sdr, kwn2 lak duk jauh2..stu kolej pon sorg dua jek yg sama kursus..ssh tul nk kmpul n study sma2..dua tahun ak study sdr..golek2 atas katil..huhu..bla dh study sdr, smua bnda nk laz2 minit..ada msa byk, tp klu nk mharapkan dr sdr nk study payah ar..study kjap jek, buku lak yg study ak..haha..jeles tgk kwn ak sorg ni..dia ngan kosmet dia rapat2 smua..sik pg lib jek..duk kat bilik pon study jek..klu ak sma kos mmg ak dh join dh..tp kos laen plak..fakulti jek sama..dak2 tekno, bla nk study group oi?..klu ada bgtau ar ak..

dah2..hbs dh cakap pasal study..ckp psl study cpt jek ak ngantuk..bru ckp jek..tak study btol2 pon lg..hahaha..ak hbs exam 8 hb mei 2009..9 n 10 hb mei ada pkampungan PMFST lak..ni utk persediaan program2 sem depan..time ni la nk wat perancangan n siapkan kertas kerja tuk sem akan dtg..11 hb mei until 5 hb jun 2009 plak ak ada Latihan Industri kat Port Dickson..ak wat under Prof Bohari..bdk2 amek kimia knal ar kot..dh lama tak jmpa prof bohari..still pening2 cmne wat LI ngan dia nnt..prof citer dlu wat kajian ttg rock melon..tp dgr2 cam jadi buruh ladang jek..huhu..nasib la..janji dpt pengalaman..lg pon tak pernah lg ak jadi peladang ni..haha..hmm..5 hb hbs LI..tak smpat le cti kot..dh bukak sem bru dh pastu..tuk study week ni mmg ak tak blk..so ak takkn blk la utk 3 4 bln lg..huhu..laz ak blk cti thun bru cina..dats mean 6 bln dr tarikh hr tu bru ak blk smula..tp takpe..ak ni tak homesick..hee..lg pon salu jek parent ak dtg lwat..rindukan diorg, bkn rindukan rumah..hehe..adey..dh hbskan byk msa menaip entry kali ni..membazir masa btul..huhu..study2!..doakan ak rajin sket study ya..amin..

Saturday, April 4, 2009

Deja Vu

Deja Vu..ap mksud deja vu?..deja vu bermaksud pernah melihat atau dlm bahasa inggerisnya "already seen"..ianya stu pengalaman d mana seseorg itu merasakan stu perasaan d yg mana sesuatu yg berlaku itu pernah terjadi sebelum itu ketika berlakunya perkara tersebut..sbg contoh tba2 kta lihat seseorg terjatuh di depan kta den kta merasakn kta pernah melihatnya sblum itu sama seperti ap yg sedang berlaku di depan mata kta itu..70 peratus manusia d muka bumi ini pernah mengalami deja vu ini sekurang2nya sekali..deja vu ni bley berlaku mlalui bbrapa cara..n yg plg senang ialah mimpi..kta mmp sumthing n kta totally or partially forgot ttg mmp tu..den bnda 2 btul2 terjadi..biasanya bkn dlm masa terdekat la..

Ok..mimpi plak..ap tu mimpi?..mimpi adalah satu siri imej,bunyi n perasaan yang di rasai ketika tdur..ia bley d pengaruhi byk sebab..mmp pon byk d buat kajian..salah stunya ialah tafsir mimpi..msti ada yg pernah pk knp ak mmp cmni or cmtu..tp mmp ini still ssh d tafsirkan mksdnya dgn tepat..ada yg ckp mmp ni maenan tdo jek..tp mmp ni kadang2 jd deja vu..so kadang2 kta takut klu mmp buruk kta jd btul tp nk plak mmp yg best2 jd kenyataan..ak la slh sorg tersebut yg pk cmtu..haha..

So knp ak timbulkan isu ini?..sbb ak dh byk kali mengalami deja vu ini..mmg benar ak hrpkan bnda best yg jd deja vu n taknak yg buruk2 terjadi..tp slalu yg terjadi ialah benda yg ak tak pernah expect lgsg or bnda yg ak tak pernah igt ak mmp..tp time bnda tu jd bru la ak igt ak ada mmp dlu..bnda yg terjadi tu ak cm thu ap flownya..juz ak x dpt halang ap yg terjadi tu..so ak tkt klu ak pnah mmp perkara yg bruk n ia akn jd btul..

Pengulangan mimpi..pernahkah anda smua mengalaminya?..ak pnah mengalaminya..even klu tba2 terjaga, bla smbg tdo blk, mmp tu akn bersambung kat mana ia stop..so knp mmp ni sik ulang2 yek?..ak still memikirkan ttgnya..ada mmp yg best2 berulang..tu takdehal la..tp yg buruk jek berulang, apahal?..huhu..pernah ak bermimpi..stu perkara yg sgt menakutkan shgakan ak terus terbangun n stu badan menggigil..still skang ak tak tau pe maknanya..huhu

lazly..mb dlm konteks org ckp, mmp ni maenan tdo or maenan syaitan..so tak perlu pk kan sgt..tp ku still mengharapkn deja vu ni tak jadi mcm ak pk..harapkn dr ku d beri petunjuk..

::ak yg tertanya2::

Thursday, April 2, 2009

Seize the day

poyo gler
kat bowling
xley blah
smlm one of day yg menyeronokkn dan meleteykan..dh lma ak x kuar enjoy ngan kwn2..smlm berjaya jugak mengenjoykan diri walaupon di kala kesibukan sik menghantui..huhu

tarikh= 1/4/09
masa= siang hari

budak2 teknokimia telah merancang tuk kluar beramai2 g maen bowling kat the mines..seramai 10 org yg sertainya termasuk ak..dak laki; aku,kiki,muaz,amir,jali,hilmi n shidi..pompuan lak; baby,normah n suzi..pkl 12 ktorg bertolak pg ktm..tp ak ngan jali lmbat sket..selesaikan keje persatuan dulu..smpai kat ktm, ktm lak wat hal...tggu kat sejam jgk bru smpai..dh la panas tgh hr tu..wat ak tensen jek..pas ktm smpai gerak ke serdang..smpai kat the mines dlm pkl 2..time ni slaen ak n jali,dak2 lain ngah mkn sbb diorg grak awl..pas hbs mkn, msg2 wat hal msg2 dlu..amir n shidi pg gunting rmbut n dak pmpuan lak cam biasa la..shopping jek keje..huu..den kmpul kat bowling..ktorg tmpah dua lane..stu lane 5 org n stu lane lg 4 org sbb muaz taknak maen plak..time maen ni mmg puas hati..bdk2 ktorg la yg plg bising kat situ..gelak sakan time tu..mmg release tension hbs ar..laz2 team ak menang walaupon 4 org jek..haha..hbs men bowling ronda2 jap dlm the mines tu..igt nk wat aktiviti laen lak tp msg2 nk blk b4 mlm hr tu so tak dpt ar..ktorg blk pkl 6.30 n smpai dlm pkl 7 kat ukm..so ap yg bestnya kuar kali ni?..dpt release tensen slain dpt mengeratkn silaturahim..pada budak2 tekno, nnt kta kuar lg..jom kta enjoy..haha



tarikh= 1/4/09
masa= malam hari

wat hepen pada mlm ni?..mlm 2 ada dinner fakulti..Majlis Tautan Saintis Muda (MTSM)..ni dinner tuk plajar2 yg dapat anugerah dekan..ak pg dinner ni tapi bkn bmaksud ak dpt anugerah ni..juz slh sorg yg terlibat menjayakan majlis ni..huhu..dinner ni di anjurkan oleh Persatuan Mahasiswa Fakulti Sains dan Teknologi,unit tahun satu..di buat tuk memberi penghargaan kepada mahasiswa2 yg telah berusaha bsgguh2 tuk cemerlang dlm study d smping memberi rgsangan kpd mahasiswa laen tuk berjaya..ok..majlis start pkl 8 mlm..tp ak pergi pkl 8 ngan kiki sbb b4 tu pg kuar ke the mines..dinner ni kat kagumas,bandar baru bangi..mlm tu ak juz pkai jeans n kemeja coklat je..simple..tentatif majlis ni..mcm biasa ar..ckp2 jap den mkn..mkn ok gak ar mlm tu..nasi dua jenis..lauk ayam daging n sayur..den ada ABC,ikan n sosej bakar..kuey tiow, mee goreng n spagheti..pastu ad steamboat..yg prob sket, tak cukup ar..pekerja2 kagumas ni lmbat reload..ktorg mkn ni buffe..msg2 ambik byk gla..tp ak smpat rasa smua la..hehe..mjlis ni hbs dkt pkl 11..blk2 jek ak trus tdo..mmg exhausted gler ar..tp sronok


pkl 4 pgi~
sperti biasa..stiap bnda ada side effect..side effect ak plak, kna bgn pkl 4 pg tuk wat dua report yg blum siap..huhu..Alhamdulillah stelah 5 jam wat..pkl 9 pg siap jgk report ak..moral of the story, siapkan keje dlu b4 enjoy..huhu~

Monday, March 30, 2009

Sempurna

Sempurna..mcm mana dr kta bley d katakan sempurna?..kta thu takde sorg pon yg sempurna tp still kta cr org yg sempurna tuk dri kta or menjadi sempurna untuk org laen..so ap mksd sempurna d sini ya..kalau d definisikan sempurna ni, tiada cacat cela, kesalahan or kesilapan..so mampukah kta capai tahap itu?..terlintas d pkran ku ini kerna di kala ak menulis entry ni ak tgh dgr lgu sempurna, nyanyian Andra and the backbone..so ak terpk sempurna agak abstrak la..adakah klu kta suka seseorg, kta anggap dia tu sempurna?..ak terbaca stu buku..lupa dh tajuk dia..tp dlm tu cakap klu nk cari psgan hidup, kta takley cari or pk psgn kta sempurna even kta rsa camtu..sbbnya?..time kawen nnt kta akan kecewa bla kta sedar akan kelemahan mereka..tp..even ak bca buku tu, still tak dpt menjwab ap tu sempurna tuk seseorg..lgpon buku tu psl kawen2 kot..takde kena mengena pon..haha..ok2..back to d topic..mb ak rsa dr kta nilai org kot..hati msg2 laen2 kan..so mb bg org ni, sempurna ni lain plak..ntah la..ak dh pening..

walaubgaimana pon..stu bnda tu pasti..kta kena sempurnakan dr kepada Allah..even pada org laen kta tak sempurna..kta still awez kna usaha memperbaiki kta untuk Allah s.w.t..if kta pegang cmtu, soal sempurna terhadap org laen dh tak penting sgt kan?..so..untuk sesiapa yg rsakan dr nya sudah ckp sempurna..pk skali lg k..bgtu jga dlm menilai org laen..klu rsa dr kita ckp smpurna..bukan dgn org laen, tp dgn Allah s.w.t..jgn menilai org sgt ya..smua org ada kelemahan..so takkan sempurna la kn..

ok..so cmne nk smpurnakan dr plak?..lecturer ak ckp, kta kna berpegang kepada 5 perkara dlm melakukan smthing..ikhlas,sabar,syukur,redha n taqwa..ikhlas dlm melakukan somenthing..of koz la kan..den sabar dgn ap yg d lakukan or d usahakan..msti ada halangan dlm setiap perkara kta wat kn..den bersyukur ngan ap yg kta dh lakukan..kta dh berusaha so tu la ap yg kta dpt..den redha ngan ap yg terjdi..mb apa kta usaha tak dapat or wat keadaan jd buruk..so redha tu penting..sbb kta tak redha tu yg sbbkan kta teringat2 lg ap yg terjadi..bhg redha ni, lect ak byk tekankn dlm phubungan ant manusia ni..tak kesah ar kawan ke,kapel or kawen..redha tu penting..entah knp dia terangkan dgn jelas bhg ni..ada pengalaman kot..hehe..lazly taqwa..dlm stiap yg d lakukan msti ada taqwa..so dat kta bukan wat something tu sbb niat bkn2 kan..
ak pk jgk la ap yg dia suh pegang tu..ada btulnya..if that dpt wat ak smpurna..InsyAllah akn d amalkn sbb ak terpk gak,b4 ni ada ke ak bersyukur awez, ikhlas awez n so on..

so, konklusinya..sama2 la kta renungkan k..tak smua org sempurna tp jgn pernah berhenti dr menjadi sempurna..terutama kerana Allah s.w.t..smua dtg dr niat..if niat tu baek, InsyAllah ap yg d ushakan tu akn d permudahkan..sma2 kta berdoa kta d jalan yg betul..Amin..

Sunday, March 29, 2009

Joga Bonito

Gaya je lebey

Team PMFST..7 dari 22

Aku

Akhirnya ap yang ak usahakan berjaya jugak..ap yg ak usahakan? wat jersi n tubuhkan team bola n futsal pmfst..ahad 29/3/09, stu perlawanan persahabatan antara PMFST dengan ISIUKM telah di adakan..team pmfst yang di ketuai YDP iaitu Waliyuddin telah menunjukkan semangat kesukanan yang tinggi..namun begitu nasib team pmfst tidak begitu baik kerana tewas 7-5 d tangan ISIUKM..walaubagaimana pon, perlawanan tersebut telah merapatkan hubungan sesama peserta..

video

Monday, March 23, 2009

My activity diz weekend..


Salam..

letey...itu la bnda first yg ak akn ckp kalau org tnya..agak pack la aktiviti ak this weekend..tp bg ak la..tak taula bg org laen biasa jek..wlupun agak letey n ada keje terabai, diz weekend is one of my best weekend..dh lma tak rsa sronok cmni time weekend..asyik duk golek2 jek b4 ni kat bilik klu weekend..haha..mb ada yg dh terpk apa ak wat weekend ni so ak cite la..

20.3.09
ni hr jumaat..tp bagi ni weekend la sbb ak takde kelas lgsung hari jumaat..pg jumaat ak kena wat assgment PPO (prinsip pengurusan organisasi)..tuk assgment ni,ak n group ak seramai 4 org (act 7 tp 3 org ada hal) pg ke warta..tuk assgment kli ni, ktorg wat interview kat kedai kain kat tgkat plg atas..tak silap ak nama dia Silk House kot..b4 ni tak pnah tau ada kedai kain kat atas ni..ktorg interview 3 pihak kat sini..first tauke dia,scnd pekerja den pelanggan..ni la first time ak wat keje2 cmni..agak sronok la d smping tmbah pengalaman..ptg tu plak ak g bayar deposit tuk jersi..den pgi tempah masa tuk maen futsal kat Megah futsal..tp mlg sket tak dpt..so tak maen la mlm tu..den wat persiapan tuk aktiviti keesokannya iaitu program karnival sukan ppsktm..

21.3.09
sabtu..pkl 7.30 pg dh bising2 dah nset ak..tgk2 nset dh 4 kli mizkol..tak prasan ada org mizkol sbb nset kat luar,tgh charging..bru je pegang nset dh ada org kol blk..ajk TTK, tebe, kol ak..dh tnya2 dh bla nk dtg..bru jln sket, suhaib lak kol ak..pengarah dh marah..janji pkl 7..pkl 8 br ak smpai..adey..haha..pg tu setup2 tmpat n barang2..ramai yg hadir pg tu..ada budak selain ppsktm cnthnya sains nuklear n aktuari..first aktiviti pg tu ialah futsal tuk laki n bola jaring tuk dak pompuan..acara ni berlangsung smpai pkl 12 lebey..team ak dpt numb 4 jek..huhu..tp takpela..smua org nk kena maen..tak kesah pndai maen ke tak..maen tuk enjoy..habis acara tu, rehat kejap..maen tarik tali plak pastu..yg ni mmg lawak habis..budak kos ak ada 2 org yg agak 'besar' la..time tarik tali ni, dua2 baring..tak gerak lgsung pihak lawan tarik..haha..hbs yg ni acara sukaneka plak..maen pass belon air, pass getah guna straw n lumba lari guna batu-bata..acara kemuncak lak maen rebut kerusi..laz2 habis pukul 3..acara penyampaian hadiah tuk pemenang..tuk kesuluruhan, kos sains kimia menang tuk tahun ni..b4 ni dh 3 kali berturut dak teknokimia menang..so kira bagi chance la kat diorg ni..haha..tuk ajk prog, pkl 4 bru habis, sbb ada post mortem n kemas tmpat..agak letey la hari tu..sedar2 dh hitam dh ak..siap kena sunburn lg..huhu..tp yg penting seronok d smping dpt mengeratkan silaturahim..

22.3.09
ahad..pg ahad tu ak pg ke court dpn KDO..kwn ak ajak maen futsal..futsal punya hal no prob wlaupun bdn dh sakit2 sbb smlm punya prog..smpai2 jek bru tau act 2 tournament..msk la tournament lg skali hari ni..ni anjuran budak ISIUKM sempena program diorang iaitu Dimensi Kesenian Islam (DKI)..ktorg dpt numb 3 tuk tournament kali ni..tuk semalam punya kitorg lwn ikut kos..untuk DKI ni, ikut persatuan mahasiswa fak...kiranya ak wakil PMFST la..habis lwan, ada la ucapan n tazkirah sket..blik jek ak tdo trus..exhausted..rehat2 jek ptg tu..mlm tu plak ada dinner kolej..ABADI 09..wat kat DECTAR..so mcm biasa la, mmg smua melaram la mlm tu..tp ak juz pkai jeans, t-shirt n kasut sukan jek..peduli ar ap org nk ckp pe..ak dtg nk mkn jek..haha..smbil mkn2 tu ada la persembahan menarik spt tarian, gitar akustik n laz skali ada band..pas hbs band ak blk..tak stay smpai hbs..ada keje nak kena wat..agak menarik la mlm tu..tp ak tak enjoy sgt sbb letey..

tu la aktiviti ak diz weekend..sronok time tu jek..dh hbs tu smua tak sronok dh sbb teringat blk kat keje2 yg dah tertangguh..huhu..nasib bdn la..tak smua bnda sronok kan..haha..ok ar..nk pg siapkan keje yg tertangguh tu..adios~

Friday, March 20, 2009

Bismillah..

Kepada Mu ya Allah ak memohon..
Mudahkanlah hari2nya, agar kehidupannya tenang..
Terangi hari2nya, agar dia sentiasa nampak kebenaran-Mu..
Maniskanlah hari2nya, agar dia sentiasa tersenyum kerana-Mu..

Kepada Mu ya Allah ak memohon..
Sucikanlah hatinya, agar dia sentiasa merindukan-Mu..
Kuatkanlah hatinya, agar dia dapat menempuh segala dugaan dari-Mu..
Bersihkanlah hatinya, agar dia mendapat keredhaan-Mu..

Kepada Mu ya Allah ak memohon..
Sempurnakanlah dirinya, agar dia sentiasa bersyukur kepada-Mu..
Sempurnakanlah akhlaknya, agar dia sentiasa sujud kepada-Mu..
Sempurnakanlah Imannya, agar dia makin mencintai-Mu..

Dengan namaMu ya Allah yang maha pemurah dan maha penyayang,
Kami bersyukur kepada Mu Tuhan sekalian alam,
Yang maha pemurah dan maha penyayang,
Tuhan kepada hari pembalasan,
Kepada Mu kami sembah dan kepada Mu kami memohon,
Tunjukkanlah kami jalan yang lurus,
Jalan orang2 yang Engkau redhai,
Dan bukan pula jalan yang Engkau murkai dan bukan juga jalan orang2 yg sesat..

Kepada Mu ya Allah ak memohon..
Semoga dirinya dapat memaafkan ak..
Amin..

Wednesday, March 18, 2009

Gamble in ur life

hrmm...adakah anda smua stuju dgn tajuk di atas ni?..ha..jgn slh phm yek bkn suh berjudi or ap..haram tu..huhu..ap yg ign di sampaikan ialah dlm hdp ini kta byk berjudi nasib..bg ak la..tak tau la pendapat org lain..mksd yg ign ku smpaikan d sini sbb kta takkn dapat smua bnda dlm hidup ini..dats y ada pepatah mengatakan org tamak slalu rugi..ak terigt quote sorg yg dh berjaya n terkenal..in order to gain something u must lose smthing..di sini la terjadinya gamble dlm life ni..sbb kta will lose sumthing tp tak semestinya kta akn gain ap yg kta nak..n mlalui pengalaman ak dr kecik mmg btul la ap yg d katakan org tu..n btul jgk pepatah org tamak slalu rugi..kta tgk org2 yg berjaya..tak kra dlm perniagaan or dlm life diorg..smuanya gain dr hardship..melalui pengalaman..byk yg d gamble n diorg gain ap yg diorg nak berbaloi dgn ap yg diorg lose..gamble d sni tak bermaksud kta juz berserah pada takdir semata2..kta still kna usha n kena tawakal..tp klu kta fail jgk mknanya kta still tak ckp baik..mesti ada org ckp ni kn berusaha..bkn gamble..ak ckp gamble sbb ada bnda yg kta hilang kta takkn dpt blk..

sdr tak sedar dlm membuat kputusan harian pon kta salu gamble..kta gamble masa,trust,friendship n macam2 lg..ini yg tak dpat gain blik la..klu duit tu hilang ley cari balik..klu btul ap yg kta wat,kta usaha n so on,ap yg kta gamble tu bertambah baik..seorg pemimpin makin d percayai,seseorg yg bz tu makin byk msa tuk d luangkan,seseorg kawan tu hubungan kta makin erat..tp klu d sbalikny tggung la sdr..nama pon gamble kan..tp ap patut wat ap yg kta gamble tu tak jadi?berdoa la ap yg jadi tu ada hikmahnya..kta belajar dr kesilapan,dr pengalaman..tp kesilapan msa lalu takkn dapat di ubah..biar masa yg menghakiminya..

ak pernah terbaca stu kisah..ttg guru n anak muridnya..guru tu melipat stu kertas..den dia menyuruh murid2ny m'hilangkn kesan lipatan tu..mcam2 murid tu wat n plg elok pon almost hilang..tp tak hilang smuany..ap yg d mksdkan d situ ialah,kertas tu kta anggap life kta..lipatan tu ap yg kta wat dlm hdup..kta tak dpt nafikan ap yg kta wat..ia mencorakkn hidup kta..so berhati2 la dlm mencorakkn kertas anda..sbb yg tggungnya kta jga..klu tak percaya tgk la pemimpin2 msa kini..smuanya di hentam sbb kesilapan pd masa lalu even dh berubah jd lebih baek or mkin bgs..tp yg penting kta learn kan..tuk ak ni,mb ak tak cukup matang..still byk kena blajar..ni kot org ckp proses pematangan..smua kna laluinya..so that pd masa dpn ley gamble dgn risk yg lg kurang..mb la..huhu

so dr ap yg ak coretkan ini hope kta sma2 share pendapat..ni pendapat ak la..ak rsa camni..tp org lain rsa cam lain..manusia d jadikan pelbagai2..kalau sama jek baik wat klon je..haha..isy..mengarut plak..moga dgn ap yg tlah terjadi dlm hidup kta n ap yg telah lepas,kta amek iktibar n sma2 memperbaiki dr kta agar dpt keredhaan dari Allah..hanya Allah yg thu ap yg telah d tetapkan dlm hidup hamba-Nya..

Hand Of Blood

Salam..tuk entry kali ini ingin ku terangkan kenapa blog ak ni nama dia Hand Of Blood..mb tuk sesetengah org mb dh tau mana dtgnya ni..Hand Of Blood ni sebenarnya one of my fav song..band yg nyanyi lgu ni ialah Bullet For My Vallentine..ak tak letak lgu ni kat blog ni sbb takut ad org pening kpl dgr lgu ni sbb lgu ni agak berat sket..tapi lirik dia takdela mengarut2..so kat sini ak ltakkn lirik lgu 2..by d way ak ltakkn stu lg lirik lg..lgu seize the day..band avenged sevenfold..ni lgu first yg ak dgr tuk band ni..nama ak yg ak ltak kat blog ni,Afterlife,act one of lgu avenged sevenfold..so tgk la lirik2 ni n kalau rsa bermakna sila la tinggalkan komen..huhu~

Hand Of Blood
by Bullet For My Valentine

There goes my Valentine again
I'm soaked in red for what she said
And now she's gone

Oh my God have I done it again
There's a noise that is deafening
I can't help what i hear in my head,
Its the switch that I flip (they said)

Hand of blood
I don't wanna feel - my heart is breaking
Hand of blood
I don't wanna see - my life is burning

I saw you look away
Is what you've seen too much to take
Or are you blind and seeing nothing
(I saw you run)
I saw you run away
Is what I've done too much to take
Or are you scared of being nothing.

There's a stain on my hand and it's red
Oh my god am I losing it
I cant help what I've done or I've said
It's a button I push? (they said)

Hand of blood
I don't wanna feel - my heart is breaking
Hand of blood
I don't wanna see - my life is burning

I saw you look away
Is what you've seen too much to take
Or are you blind and seeing nothing
(I saw you run)
I saw you run away
Is what I've done too much to take
Or are you scared of being nothing.


Seize the Day
by Avenged Sevenfold

Seize the day or die regretting the time you lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
but I'm too young to worry
These streets we travel on will undergo our same lost past

I found you here, now please just stay for a while
I can move on with you around
I hand you my mortal life, but will it be forever?
I'd do anything for a smile, holding you 'til our time is done
We both know the day will come, but I don't want to leave you

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
I'm too young to worry (a melody, a memory, or just one picture)

Seize the day or die regretting the time you lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over

Newborn life, replacing all of us, changing this fable we live in
No longer needed here so where do we go?
Will you take a journey tonight, follow me past the walls of death?
But girl, what if there is no eternal life?

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
I'm too young to worry (a melody, a memory, or just one picture)

Seize the day or die regretting the time you lost
Its empty and cold without you here, too many people to ache over
Trials in life, questions of us existing here, don't wanna die alone without you here
Please tell me what we have is real

So, what if I never hold you (yeahhH), or kiss your lips again? (UwoOo)
So, I never want to leave you and the memories for us to see
I beg don't leave me

Seize the day or die regretting the time you lost
Its empty and cold without you here, too many people to ache over
Trials in life, questions of us existing here, don't wanna die alone without you here
Please tell me what we have is real

Silence you lost me, no chance for one more day (x2)
I stand here alone
Falling away from you, no chance to get back home

I stand here alone
Falling away from you, no chance to get back home

Monday, March 16, 2009

takziah to my fren..

on d way ak nk blk ukm td dr perak,ak kontek bezfren ak..b4 ni ak bgtau dia nset n wallet ak hlg dats y tak kontek dia..tp kontek2 dia,dia tgh tension..tnya punya tnya dia citela nasib dia cam ak gak..juz lagi mlg..barang dia pon kena curi..yg ksianya laptop n wallet yg dia kna curi tu..time tu dia ltak laptop n wallet dlm kereta..dia kuar nk g mkn..blk2 jek tgk kereta kena pecah..cek2 tgk wallet n laptop kena curi dh..duit dlm wallet 2 3 ratus gak..laptop lg..yg lagi kesian duit dlm bank pon kena amek jgk..lmbat sgt blok bank card..d tmbah lagi pinkod yg mudah..ak pat tlg ap yg mampu jek..tuk kwn2 ku yg laen or sesape yg ikuti blog ini,berhati-hati la ya..jgn tgglkan barang berharga dlam kereta..klu nk letak pon,sorok2 kn la sket..pencuri ni bkn ley kira..takde belas kasihan pon..bla dia dh nmpak..kereta kebal pon dia sggp pecahkan..lg2 kalau pencuri tu mat gian..isyh..kad bank pon,letak la pinkod yg susah2 sket k..smoga kta sma2 amek iktibar..n smoga pencuri2 ini menerima azab yg pedih di dunia n akhirat..amin~

my uncle's wedding

dh lma tak update blog ni..ada jgk bnda nk di update skang ni..hee..12.3.2009 ak pulang ke rumah nenek ku di parit 7 sungai sumun,bagan datok,perak..satu kpg ngan Dato' Wahid ex-TNC Hepa..ni nenek blah ayah ak..tujuan ku blk ni sbb my uncle nk kawen..so tpaksa la pulang walaupon thu diri ini akn menjadi buruh kasar..huhuhu..13.3.09 ialah tarikh akad nikah my uncle..ak plak dgn secara rasminy untuk wedding kali ini menjadi juruvideo tak bertauliah..haha..

Alhamdulillah dengan sekali lafaz maka sah la my uncle n my new aunt jadi laki bini..hbs majlis akad nikah adala sket mkn2 n tgkap2 gamba ni..jenuh jugak la ak ni kena ikut pmintaan si pengantin ni..merata2 tmpat nak suh rakam video..haha..raja sehari la kata kn..tp fam belah ayah ak ni,keturunan jawa..so klu ikut adatnya,bkn raja sehari jek..tiga hari..yg lain2 kna la ikut jek pe yg dia suh..adey..tension gak kadang2..tp takpe ar..time dia..time ak nnt tgk la..haha
mlm tu lak majlis pkai inai..so sakan lagi la jd rajany..tp time mlm tu ak serender..tdo awl..abg ak yg jd kameraman plak..

14.3.09..hri ini kenduri kat belah pngantin pmpuan..by d way..my new aunt ni duk sblah kampung jek..jumpa jodoh yg dekat2 jek uncle ak ni..so tuk kenduri belah pmpuan ni mcm biasa ak kna jd blk kameraman..mcm kenduri2 lain..normal jek..tp yg perit sket tu ak igtkn ley rehat jek hr tu..spatutnya kenduri blah pmpuan..ntah kenapa org dtg gak umah pengantin laki..kena la masak..mcm kenduri jgk jek..bla d tnya,mmg dh adat org jawa..huhu..kerja je la oi..

blik dr kenduri blah pmpuan ak tdo..kena keje shif mlm time tu..bgn ptg tu,smpai ke mlm ak kena goreng ayam..2 tong air byknya ayam nk kena goreng..pkl 12 bru siap..pergh..ngan ak2 jd ayam goreng..haha..hbs jek masak..bru nk mkn..tak smpat nk mkn nasi,si raja bising2 plak suh tayang video time knduri n akad nikah..ak jgk lak kena jd ajk teknikal..psg lcd,projektor n so on..bla dh hbs tgk video kna kemas plak..stu hal lg..yg tension nya dh mandi2 n nk tdo,takde tmpat plak nk tdo..fam blah ayah ak ni ramai..10 org sibling..mmg pack gle..laz2 ak n abg ak tdo luar jek..gasak le..

15.3.09..time ni mmg kena..ikut adat org jawa,kenduri ni kena makan berhidang..so pg2 dh bgn,setup meja cam kat kedai mkn..jadi pelayan ar ak..ikut adat org sini jgk,pkl 9 tu dh dtg kenduri dh..ramai plak tu..mmg kena la ak time tu..laz2 mls dh..ak blah ngan akak ak pg bandar bli tiket bas nk blk ukm..haha...blk2 pkl 1.30..time ni dh sket dh org..pkl 2 dh takde dh..ikut adat la ni..so abes awl le kenduri blah laki..exhaust jgk le..tp sronok la..ptg tu pkl 7 ak blk ukm..nk blk isnin takley..kan ponteng kelas plak..kat sini tak sempat lg ak nk upload kan gamba..nnt ada masa ak upload..huhu..smoga berbahagia tuk uncle ak..congrats~

Wednesday, March 11, 2009

tag by gha..

1.List the rules on your blog
dont post any ad please..

2.Tell 6 unspectacular quirks of yours.
i : ske tdo sblah laptop
ii: org ajak maen bola awez on jek
iii: org ckp ak ni mcm takde prasaan or calm..ntah mana stu
iv: salu tgk nset tgk ada msg msk tak
v: ske berpk b4 tdo
vi: salu wat decision tuk org

3.Share 7 facts about yourself on your blog.
i: orang Islam
ii: syg mak n ayah ak
iii: kadang2 tak paham ntah ap tlis dlm entry ak
iv: salu pk ttg ap yg ak ske dlm hdp
v: tiap hr wajib bukak blog ak
vi: asal malas nk wat blog tp dh terminat skang
vii: x thu sgt ap prasaan ak time tlis entry..haha

4.Tag 7 people at the end of your post
xde yg nk d tag...sori~

Renungkanlah..

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang..untuk entry kali ini ak ingin kita merenungkan sesuatu yang ak rsa sgt penting..erm..pnahkan anda semua melihat itik berenang..kalau tak pon tgk angsa berenangla..calm je kn..tp pnahkah kita terpk di sebalik calm tu betapa haiwan ciptaan Allah ni berusaha menggerakkn kakiny untuk kekal terapung..namun ap yg nk ak ketenghkn adalah haiwan ini sedikit pon tak menunjukkn ap yg di rasakanny itu..kita lihat ibu bapa kita..bg ak,ak tak pernah melihat parent ak mengeluh menjaga n membesarkan fam ak..x pernah dia menunjukkn kemarahannya pada ak or penyesalanya menjaga ak..tp secara sedar or tak sedar kta slalu melukakn mereka..so sma2 la kta renungkan sbb parent kta mmg takkn or jrg tunjukkn perasaan mereka kat kta ni..even diorg terkilan dgn kta..diorg pendamkan jek dlm hati..slalu2 kan mintak maaf yek..parent kta tak tunjukkn pe yg mereka rasa sbb mereka sygkan kta..hmm..by d way..bukan parent kta jek macam tu..kena prihatin jgk ngan skeliling kta..kta tak kn thu ap org skeliling kta rsa..biasany org yg baek ngan kta or care bout kta ssh nk show ap yg mereka rsa dpn kta..so kena amek thu la yek..di kesempatan ini ak pon nk mintak maaf la jugak kalau ada sape2 yg ada trasa dgn ak..ketika ak masih hidup ini ak mohon kemaafan dr smua pihak..stakat ni jek entry kali ni..salam

Sunday, March 8, 2009

Pengakuan seorang lelaki

**********************************
“aku sayang gila awek aku”..
**********************************
saya suka tengok jari awek saya…cantik betul..
sungguh! sampai takut nak pegang…bukan takut
patah… tapi takut nanti jari kitorang tak boleh
tolong each other di satu hari yang giler forever
depan yang maha Esa…

saya suka tengok rambut awek saya…cantik
betol… sungguh! sebab tu saya belikan tudung…
bukan sebab jeles orang lain tgk jugak…. tapi
sebab saya nak tgk rambut iklan pantene dia
sampai bila2… takut nanti terbakar dek api
neraka di suatu hari yang giler forever

saya suka tgk body awek saya…cantik betol…
sungguh! sebab tu saya belikan dia telekong
supaya mase die dating dengan Kekasih die
Yang Utama dia lagi cantik dan berseri
menghadapNya. saya pun tumpang dapat pahala.
pheh syoknye…

saya sedih tengok awek saya tak tido tak makan
rindu kat saya… saya pun macam tu jugak,ada
problem yang sama.. die tanya apa ubatnya?
saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa…
semoga lebih cintakanNya dari saya…

saya sedih tengok awek saya selalu pesan
macam2 kat saya.. “makan, minum, drive elok2
tau.. nanti awak sakit saye susah ati bla bla bla
bla” katenya.. tapi bila tengok movie sama2 burn
asar maghrib gitu aje die tak kata satu aper pun..
berdosanye saya….

kesimpulannya saya memang sayang dia.. nak
jumper die giler forever.. yang forever punye
forever.. di dunia dan akhirat terutamanya,
janji nak share heaven sama2.. bahagia
selamanya…

semoga kami saling mengingati, dosa sendiri pun
infiniti… nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas
ni… semoga kami menginsafi diri… Ya Allah
ampunkanlah kami…. semoga kami dapat
bersama selamanya nanti…
Amin..