Monday, March 30, 2009

Sempurna

Sempurna..mcm mana dr kta bley d katakan sempurna?..kta thu takde sorg pon yg sempurna tp still kta cr org yg sempurna tuk dri kta or menjadi sempurna untuk org laen..so ap mksd sempurna d sini ya..kalau d definisikan sempurna ni, tiada cacat cela, kesalahan or kesilapan..so mampukah kta capai tahap itu?..terlintas d pkran ku ini kerna di kala ak menulis entry ni ak tgh dgr lgu sempurna, nyanyian Andra and the backbone..so ak terpk sempurna agak abstrak la..adakah klu kta suka seseorg, kta anggap dia tu sempurna?..ak terbaca stu buku..lupa dh tajuk dia..tp dlm tu cakap klu nk cari psgan hidup, kta takley cari or pk psgn kta sempurna even kta rsa camtu..sbbnya?..time kawen nnt kta akan kecewa bla kta sedar akan kelemahan mereka..tp..even ak bca buku tu, still tak dpt menjwab ap tu sempurna tuk seseorg..lgpon buku tu psl kawen2 kot..takde kena mengena pon..haha..ok2..back to d topic..mb ak rsa dr kta nilai org kot..hati msg2 laen2 kan..so mb bg org ni, sempurna ni lain plak..ntah la..ak dh pening..

walaubgaimana pon..stu bnda tu pasti..kta kena sempurnakan dr kepada Allah..even pada org laen kta tak sempurna..kta still awez kna usaha memperbaiki kta untuk Allah s.w.t..if kta pegang cmtu, soal sempurna terhadap org laen dh tak penting sgt kan?..so..untuk sesiapa yg rsakan dr nya sudah ckp sempurna..pk skali lg k..bgtu jga dlm menilai org laen..klu rsa dr kita ckp smpurna..bukan dgn org laen, tp dgn Allah s.w.t..jgn menilai org sgt ya..smua org ada kelemahan..so takkan sempurna la kn..

ok..so cmne nk smpurnakan dr plak?..lecturer ak ckp, kta kna berpegang kepada 5 perkara dlm melakukan smthing..ikhlas,sabar,syukur,redha n taqwa..ikhlas dlm melakukan somenthing..of koz la kan..den sabar dgn ap yg d lakukan or d usahakan..msti ada halangan dlm setiap perkara kta wat kn..den bersyukur ngan ap yg kta dh lakukan..kta dh berusaha so tu la ap yg kta dpt..den redha ngan ap yg terjdi..mb apa kta usaha tak dapat or wat keadaan jd buruk..so redha tu penting..sbb kta tak redha tu yg sbbkan kta teringat2 lg ap yg terjadi..bhg redha ni, lect ak byk tekankn dlm phubungan ant manusia ni..tak kesah ar kawan ke,kapel or kawen..redha tu penting..entah knp dia terangkan dgn jelas bhg ni..ada pengalaman kot..hehe..lazly taqwa..dlm stiap yg d lakukan msti ada taqwa..so dat kta bukan wat something tu sbb niat bkn2 kan..
ak pk jgk la ap yg dia suh pegang tu..ada btulnya..if that dpt wat ak smpurna..InsyAllah akn d amalkn sbb ak terpk gak,b4 ni ada ke ak bersyukur awez, ikhlas awez n so on..

so, konklusinya..sama2 la kta renungkan k..tak smua org sempurna tp jgn pernah berhenti dr menjadi sempurna..terutama kerana Allah s.w.t..smua dtg dr niat..if niat tu baek, InsyAllah ap yg d ushakan tu akn d permudahkan..sma2 kta berdoa kta d jalan yg betul..Amin..

Sunday, March 29, 2009

Joga Bonito

Gaya je lebey

Team PMFST..7 dari 22

Aku

Akhirnya ap yang ak usahakan berjaya jugak..ap yg ak usahakan? wat jersi n tubuhkan team bola n futsal pmfst..ahad 29/3/09, stu perlawanan persahabatan antara PMFST dengan ISIUKM telah di adakan..team pmfst yang di ketuai YDP iaitu Waliyuddin telah menunjukkan semangat kesukanan yang tinggi..namun begitu nasib team pmfst tidak begitu baik kerana tewas 7-5 d tangan ISIUKM..walaubagaimana pon, perlawanan tersebut telah merapatkan hubungan sesama peserta..

video

Monday, March 23, 2009

My activity diz weekend..


Salam..

letey...itu la bnda first yg ak akn ckp kalau org tnya..agak pack la aktiviti ak this weekend..tp bg ak la..tak taula bg org laen biasa jek..wlupun agak letey n ada keje terabai, diz weekend is one of my best weekend..dh lma tak rsa sronok cmni time weekend..asyik duk golek2 jek b4 ni kat bilik klu weekend..haha..mb ada yg dh terpk apa ak wat weekend ni so ak cite la..

20.3.09
ni hr jumaat..tp bagi ni weekend la sbb ak takde kelas lgsung hari jumaat..pg jumaat ak kena wat assgment PPO (prinsip pengurusan organisasi)..tuk assgment ni,ak n group ak seramai 4 org (act 7 tp 3 org ada hal) pg ke warta..tuk assgment kli ni, ktorg wat interview kat kedai kain kat tgkat plg atas..tak silap ak nama dia Silk House kot..b4 ni tak pnah tau ada kedai kain kat atas ni..ktorg interview 3 pihak kat sini..first tauke dia,scnd pekerja den pelanggan..ni la first time ak wat keje2 cmni..agak sronok la d smping tmbah pengalaman..ptg tu plak ak g bayar deposit tuk jersi..den pgi tempah masa tuk maen futsal kat Megah futsal..tp mlg sket tak dpt..so tak maen la mlm tu..den wat persiapan tuk aktiviti keesokannya iaitu program karnival sukan ppsktm..

21.3.09
sabtu..pkl 7.30 pg dh bising2 dah nset ak..tgk2 nset dh 4 kli mizkol..tak prasan ada org mizkol sbb nset kat luar,tgh charging..bru je pegang nset dh ada org kol blk..ajk TTK, tebe, kol ak..dh tnya2 dh bla nk dtg..bru jln sket, suhaib lak kol ak..pengarah dh marah..janji pkl 7..pkl 8 br ak smpai..adey..haha..pg tu setup2 tmpat n barang2..ramai yg hadir pg tu..ada budak selain ppsktm cnthnya sains nuklear n aktuari..first aktiviti pg tu ialah futsal tuk laki n bola jaring tuk dak pompuan..acara ni berlangsung smpai pkl 12 lebey..team ak dpt numb 4 jek..huhu..tp takpela..smua org nk kena maen..tak kesah pndai maen ke tak..maen tuk enjoy..habis acara tu, rehat kejap..maen tarik tali plak pastu..yg ni mmg lawak habis..budak kos ak ada 2 org yg agak 'besar' la..time tarik tali ni, dua2 baring..tak gerak lgsung pihak lawan tarik..haha..hbs yg ni acara sukaneka plak..maen pass belon air, pass getah guna straw n lumba lari guna batu-bata..acara kemuncak lak maen rebut kerusi..laz2 habis pukul 3..acara penyampaian hadiah tuk pemenang..tuk kesuluruhan, kos sains kimia menang tuk tahun ni..b4 ni dh 3 kali berturut dak teknokimia menang..so kira bagi chance la kat diorg ni..haha..tuk ajk prog, pkl 4 bru habis, sbb ada post mortem n kemas tmpat..agak letey la hari tu..sedar2 dh hitam dh ak..siap kena sunburn lg..huhu..tp yg penting seronok d smping dpt mengeratkan silaturahim..

22.3.09
ahad..pg ahad tu ak pg ke court dpn KDO..kwn ak ajak maen futsal..futsal punya hal no prob wlaupun bdn dh sakit2 sbb smlm punya prog..smpai2 jek bru tau act 2 tournament..msk la tournament lg skali hari ni..ni anjuran budak ISIUKM sempena program diorang iaitu Dimensi Kesenian Islam (DKI)..ktorg dpt numb 3 tuk tournament kali ni..tuk semalam punya kitorg lwn ikut kos..untuk DKI ni, ikut persatuan mahasiswa fak...kiranya ak wakil PMFST la..habis lwan, ada la ucapan n tazkirah sket..blik jek ak tdo trus..exhausted..rehat2 jek ptg tu..mlm tu plak ada dinner kolej..ABADI 09..wat kat DECTAR..so mcm biasa la, mmg smua melaram la mlm tu..tp ak juz pkai jeans, t-shirt n kasut sukan jek..peduli ar ap org nk ckp pe..ak dtg nk mkn jek..haha..smbil mkn2 tu ada la persembahan menarik spt tarian, gitar akustik n laz skali ada band..pas hbs band ak blk..tak stay smpai hbs..ada keje nak kena wat..agak menarik la mlm tu..tp ak tak enjoy sgt sbb letey..

tu la aktiviti ak diz weekend..sronok time tu jek..dh hbs tu smua tak sronok dh sbb teringat blk kat keje2 yg dah tertangguh..huhu..nasib bdn la..tak smua bnda sronok kan..haha..ok ar..nk pg siapkan keje yg tertangguh tu..adios~

Friday, March 20, 2009

Bismillah..

Kepada Mu ya Allah ak memohon..
Mudahkanlah hari2nya, agar kehidupannya tenang..
Terangi hari2nya, agar dia sentiasa nampak kebenaran-Mu..
Maniskanlah hari2nya, agar dia sentiasa tersenyum kerana-Mu..

Kepada Mu ya Allah ak memohon..
Sucikanlah hatinya, agar dia sentiasa merindukan-Mu..
Kuatkanlah hatinya, agar dia dapat menempuh segala dugaan dari-Mu..
Bersihkanlah hatinya, agar dia mendapat keredhaan-Mu..

Kepada Mu ya Allah ak memohon..
Sempurnakanlah dirinya, agar dia sentiasa bersyukur kepada-Mu..
Sempurnakanlah akhlaknya, agar dia sentiasa sujud kepada-Mu..
Sempurnakanlah Imannya, agar dia makin mencintai-Mu..

Dengan namaMu ya Allah yang maha pemurah dan maha penyayang,
Kami bersyukur kepada Mu Tuhan sekalian alam,
Yang maha pemurah dan maha penyayang,
Tuhan kepada hari pembalasan,
Kepada Mu kami sembah dan kepada Mu kami memohon,
Tunjukkanlah kami jalan yang lurus,
Jalan orang2 yang Engkau redhai,
Dan bukan pula jalan yang Engkau murkai dan bukan juga jalan orang2 yg sesat..

Kepada Mu ya Allah ak memohon..
Semoga dirinya dapat memaafkan ak..
Amin..

Wednesday, March 18, 2009

Gamble in ur life

hrmm...adakah anda smua stuju dgn tajuk di atas ni?..ha..jgn slh phm yek bkn suh berjudi or ap..haram tu..huhu..ap yg ign di sampaikan ialah dlm hdp ini kta byk berjudi nasib..bg ak la..tak tau la pendapat org lain..mksd yg ign ku smpaikan d sini sbb kta takkn dapat smua bnda dlm hidup ini..dats y ada pepatah mengatakan org tamak slalu rugi..ak terigt quote sorg yg dh berjaya n terkenal..in order to gain something u must lose smthing..di sini la terjadinya gamble dlm life ni..sbb kta will lose sumthing tp tak semestinya kta akn gain ap yg kta nak..n mlalui pengalaman ak dr kecik mmg btul la ap yg d katakan org tu..n btul jgk pepatah org tamak slalu rugi..kta tgk org2 yg berjaya..tak kra dlm perniagaan or dlm life diorg..smuanya gain dr hardship..melalui pengalaman..byk yg d gamble n diorg gain ap yg diorg nak berbaloi dgn ap yg diorg lose..gamble d sni tak bermaksud kta juz berserah pada takdir semata2..kta still kna usha n kena tawakal..tp klu kta fail jgk mknanya kta still tak ckp baik..mesti ada org ckp ni kn berusaha..bkn gamble..ak ckp gamble sbb ada bnda yg kta hilang kta takkn dpt blk..

sdr tak sedar dlm membuat kputusan harian pon kta salu gamble..kta gamble masa,trust,friendship n macam2 lg..ini yg tak dpat gain blik la..klu duit tu hilang ley cari balik..klu btul ap yg kta wat,kta usaha n so on,ap yg kta gamble tu bertambah baik..seorg pemimpin makin d percayai,seseorg yg bz tu makin byk msa tuk d luangkan,seseorg kawan tu hubungan kta makin erat..tp klu d sbalikny tggung la sdr..nama pon gamble kan..tp ap patut wat ap yg kta gamble tu tak jadi?berdoa la ap yg jadi tu ada hikmahnya..kta belajar dr kesilapan,dr pengalaman..tp kesilapan msa lalu takkn dapat di ubah..biar masa yg menghakiminya..

ak pernah terbaca stu kisah..ttg guru n anak muridnya..guru tu melipat stu kertas..den dia menyuruh murid2ny m'hilangkn kesan lipatan tu..mcam2 murid tu wat n plg elok pon almost hilang..tp tak hilang smuany..ap yg d mksdkan d situ ialah,kertas tu kta anggap life kta..lipatan tu ap yg kta wat dlm hdup..kta tak dpt nafikan ap yg kta wat..ia mencorakkn hidup kta..so berhati2 la dlm mencorakkn kertas anda..sbb yg tggungnya kta jga..klu tak percaya tgk la pemimpin2 msa kini..smuanya di hentam sbb kesilapan pd masa lalu even dh berubah jd lebih baek or mkin bgs..tp yg penting kta learn kan..tuk ak ni,mb ak tak cukup matang..still byk kena blajar..ni kot org ckp proses pematangan..smua kna laluinya..so that pd masa dpn ley gamble dgn risk yg lg kurang..mb la..huhu

so dr ap yg ak coretkan ini hope kta sma2 share pendapat..ni pendapat ak la..ak rsa camni..tp org lain rsa cam lain..manusia d jadikan pelbagai2..kalau sama jek baik wat klon je..haha..isy..mengarut plak..moga dgn ap yg tlah terjadi dlm hidup kta n ap yg telah lepas,kta amek iktibar n sma2 memperbaiki dr kta agar dpt keredhaan dari Allah..hanya Allah yg thu ap yg telah d tetapkan dlm hidup hamba-Nya..

Hand Of Blood

Salam..tuk entry kali ini ingin ku terangkan kenapa blog ak ni nama dia Hand Of Blood..mb tuk sesetengah org mb dh tau mana dtgnya ni..Hand Of Blood ni sebenarnya one of my fav song..band yg nyanyi lgu ni ialah Bullet For My Vallentine..ak tak letak lgu ni kat blog ni sbb takut ad org pening kpl dgr lgu ni sbb lgu ni agak berat sket..tapi lirik dia takdela mengarut2..so kat sini ak ltakkn lirik lgu 2..by d way ak ltakkn stu lg lirik lg..lgu seize the day..band avenged sevenfold..ni lgu first yg ak dgr tuk band ni..nama ak yg ak ltak kat blog ni,Afterlife,act one of lgu avenged sevenfold..so tgk la lirik2 ni n kalau rsa bermakna sila la tinggalkan komen..huhu~

Hand Of Blood
by Bullet For My Valentine

There goes my Valentine again
I'm soaked in red for what she said
And now she's gone

Oh my God have I done it again
There's a noise that is deafening
I can't help what i hear in my head,
Its the switch that I flip (they said)

Hand of blood
I don't wanna feel - my heart is breaking
Hand of blood
I don't wanna see - my life is burning

I saw you look away
Is what you've seen too much to take
Or are you blind and seeing nothing
(I saw you run)
I saw you run away
Is what I've done too much to take
Or are you scared of being nothing.

There's a stain on my hand and it's red
Oh my god am I losing it
I cant help what I've done or I've said
It's a button I push? (they said)

Hand of blood
I don't wanna feel - my heart is breaking
Hand of blood
I don't wanna see - my life is burning

I saw you look away
Is what you've seen too much to take
Or are you blind and seeing nothing
(I saw you run)
I saw you run away
Is what I've done too much to take
Or are you scared of being nothing.


Seize the Day
by Avenged Sevenfold

Seize the day or die regretting the time you lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
but I'm too young to worry
These streets we travel on will undergo our same lost past

I found you here, now please just stay for a while
I can move on with you around
I hand you my mortal life, but will it be forever?
I'd do anything for a smile, holding you 'til our time is done
We both know the day will come, but I don't want to leave you

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
I'm too young to worry (a melody, a memory, or just one picture)

Seize the day or die regretting the time you lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over

Newborn life, replacing all of us, changing this fable we live in
No longer needed here so where do we go?
Will you take a journey tonight, follow me past the walls of death?
But girl, what if there is no eternal life?

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
I'm too young to worry (a melody, a memory, or just one picture)

Seize the day or die regretting the time you lost
Its empty and cold without you here, too many people to ache over
Trials in life, questions of us existing here, don't wanna die alone without you here
Please tell me what we have is real

So, what if I never hold you (yeahhH), or kiss your lips again? (UwoOo)
So, I never want to leave you and the memories for us to see
I beg don't leave me

Seize the day or die regretting the time you lost
Its empty and cold without you here, too many people to ache over
Trials in life, questions of us existing here, don't wanna die alone without you here
Please tell me what we have is real

Silence you lost me, no chance for one more day (x2)
I stand here alone
Falling away from you, no chance to get back home

I stand here alone
Falling away from you, no chance to get back home

Monday, March 16, 2009

takziah to my fren..

on d way ak nk blk ukm td dr perak,ak kontek bezfren ak..b4 ni ak bgtau dia nset n wallet ak hlg dats y tak kontek dia..tp kontek2 dia,dia tgh tension..tnya punya tnya dia citela nasib dia cam ak gak..juz lagi mlg..barang dia pon kena curi..yg ksianya laptop n wallet yg dia kna curi tu..time tu dia ltak laptop n wallet dlm kereta..dia kuar nk g mkn..blk2 jek tgk kereta kena pecah..cek2 tgk wallet n laptop kena curi dh..duit dlm wallet 2 3 ratus gak..laptop lg..yg lagi kesian duit dlm bank pon kena amek jgk..lmbat sgt blok bank card..d tmbah lagi pinkod yg mudah..ak pat tlg ap yg mampu jek..tuk kwn2 ku yg laen or sesape yg ikuti blog ini,berhati-hati la ya..jgn tgglkan barang berharga dlam kereta..klu nk letak pon,sorok2 kn la sket..pencuri ni bkn ley kira..takde belas kasihan pon..bla dia dh nmpak..kereta kebal pon dia sggp pecahkan..lg2 kalau pencuri tu mat gian..isyh..kad bank pon,letak la pinkod yg susah2 sket k..smoga kta sma2 amek iktibar..n smoga pencuri2 ini menerima azab yg pedih di dunia n akhirat..amin~

my uncle's wedding

dh lma tak update blog ni..ada jgk bnda nk di update skang ni..hee..12.3.2009 ak pulang ke rumah nenek ku di parit 7 sungai sumun,bagan datok,perak..satu kpg ngan Dato' Wahid ex-TNC Hepa..ni nenek blah ayah ak..tujuan ku blk ni sbb my uncle nk kawen..so tpaksa la pulang walaupon thu diri ini akn menjadi buruh kasar..huhuhu..13.3.09 ialah tarikh akad nikah my uncle..ak plak dgn secara rasminy untuk wedding kali ini menjadi juruvideo tak bertauliah..haha..

Alhamdulillah dengan sekali lafaz maka sah la my uncle n my new aunt jadi laki bini..hbs majlis akad nikah adala sket mkn2 n tgkap2 gamba ni..jenuh jugak la ak ni kena ikut pmintaan si pengantin ni..merata2 tmpat nak suh rakam video..haha..raja sehari la kata kn..tp fam belah ayah ak ni,keturunan jawa..so klu ikut adatnya,bkn raja sehari jek..tiga hari..yg lain2 kna la ikut jek pe yg dia suh..adey..tension gak kadang2..tp takpe ar..time dia..time ak nnt tgk la..haha
mlm tu lak majlis pkai inai..so sakan lagi la jd rajany..tp time mlm tu ak serender..tdo awl..abg ak yg jd kameraman plak..

14.3.09..hri ini kenduri kat belah pngantin pmpuan..by d way..my new aunt ni duk sblah kampung jek..jumpa jodoh yg dekat2 jek uncle ak ni..so tuk kenduri belah pmpuan ni mcm biasa ak kna jd blk kameraman..mcm kenduri2 lain..normal jek..tp yg perit sket tu ak igtkn ley rehat jek hr tu..spatutnya kenduri blah pmpuan..ntah kenapa org dtg gak umah pengantin laki..kena la masak..mcm kenduri jgk jek..bla d tnya,mmg dh adat org jawa..huhu..kerja je la oi..

blik dr kenduri blah pmpuan ak tdo..kena keje shif mlm time tu..bgn ptg tu,smpai ke mlm ak kena goreng ayam..2 tong air byknya ayam nk kena goreng..pkl 12 bru siap..pergh..ngan ak2 jd ayam goreng..haha..hbs jek masak..bru nk mkn..tak smpat nk mkn nasi,si raja bising2 plak suh tayang video time knduri n akad nikah..ak jgk lak kena jd ajk teknikal..psg lcd,projektor n so on..bla dh hbs tgk video kna kemas plak..stu hal lg..yg tension nya dh mandi2 n nk tdo,takde tmpat plak nk tdo..fam blah ayah ak ni ramai..10 org sibling..mmg pack gle..laz2 ak n abg ak tdo luar jek..gasak le..

15.3.09..time ni mmg kena..ikut adat org jawa,kenduri ni kena makan berhidang..so pg2 dh bgn,setup meja cam kat kedai mkn..jadi pelayan ar ak..ikut adat org sini jgk,pkl 9 tu dh dtg kenduri dh..ramai plak tu..mmg kena la ak time tu..laz2 mls dh..ak blah ngan akak ak pg bandar bli tiket bas nk blk ukm..haha...blk2 pkl 1.30..time ni dh sket dh org..pkl 2 dh takde dh..ikut adat la ni..so abes awl le kenduri blah laki..exhaust jgk le..tp sronok la..ptg tu pkl 7 ak blk ukm..nk blk isnin takley..kan ponteng kelas plak..kat sini tak sempat lg ak nk upload kan gamba..nnt ada masa ak upload..huhu..smoga berbahagia tuk uncle ak..congrats~

Wednesday, March 11, 2009

tag by gha..

1.List the rules on your blog
dont post any ad please..

2.Tell 6 unspectacular quirks of yours.
i : ske tdo sblah laptop
ii: org ajak maen bola awez on jek
iii: org ckp ak ni mcm takde prasaan or calm..ntah mana stu
iv: salu tgk nset tgk ada msg msk tak
v: ske berpk b4 tdo
vi: salu wat decision tuk org

3.Share 7 facts about yourself on your blog.
i: orang Islam
ii: syg mak n ayah ak
iii: kadang2 tak paham ntah ap tlis dlm entry ak
iv: salu pk ttg ap yg ak ske dlm hdp
v: tiap hr wajib bukak blog ak
vi: asal malas nk wat blog tp dh terminat skang
vii: x thu sgt ap prasaan ak time tlis entry..haha

4.Tag 7 people at the end of your post
xde yg nk d tag...sori~

Renungkanlah..

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang..untuk entry kali ini ak ingin kita merenungkan sesuatu yang ak rsa sgt penting..erm..pnahkan anda semua melihat itik berenang..kalau tak pon tgk angsa berenangla..calm je kn..tp pnahkah kita terpk di sebalik calm tu betapa haiwan ciptaan Allah ni berusaha menggerakkn kakiny untuk kekal terapung..namun ap yg nk ak ketenghkn adalah haiwan ini sedikit pon tak menunjukkn ap yg di rasakanny itu..kita lihat ibu bapa kita..bg ak,ak tak pernah melihat parent ak mengeluh menjaga n membesarkan fam ak..x pernah dia menunjukkn kemarahannya pada ak or penyesalanya menjaga ak..tp secara sedar or tak sedar kta slalu melukakn mereka..so sma2 la kta renungkan sbb parent kta mmg takkn or jrg tunjukkn perasaan mereka kat kta ni..even diorg terkilan dgn kta..diorg pendamkan jek dlm hati..slalu2 kan mintak maaf yek..parent kta tak tunjukkn pe yg mereka rasa sbb mereka sygkan kta..hmm..by d way..bukan parent kta jek macam tu..kena prihatin jgk ngan skeliling kta..kta tak kn thu ap org skeliling kta rsa..biasany org yg baek ngan kta or care bout kta ssh nk show ap yg mereka rsa dpn kta..so kena amek thu la yek..di kesempatan ini ak pon nk mintak maaf la jugak kalau ada sape2 yg ada trasa dgn ak..ketika ak masih hidup ini ak mohon kemaafan dr smua pihak..stakat ni jek entry kali ni..salam

Sunday, March 8, 2009

Pengakuan seorang lelaki

**********************************
“aku sayang gila awek aku”..
**********************************
saya suka tengok jari awek saya…cantik betul..
sungguh! sampai takut nak pegang…bukan takut
patah… tapi takut nanti jari kitorang tak boleh
tolong each other di satu hari yang giler forever
depan yang maha Esa…

saya suka tengok rambut awek saya…cantik
betol… sungguh! sebab tu saya belikan tudung…
bukan sebab jeles orang lain tgk jugak…. tapi
sebab saya nak tgk rambut iklan pantene dia
sampai bila2… takut nanti terbakar dek api
neraka di suatu hari yang giler forever

saya suka tgk body awek saya…cantik betol…
sungguh! sebab tu saya belikan dia telekong
supaya mase die dating dengan Kekasih die
Yang Utama dia lagi cantik dan berseri
menghadapNya. saya pun tumpang dapat pahala.
pheh syoknye…

saya sedih tengok awek saya tak tido tak makan
rindu kat saya… saya pun macam tu jugak,ada
problem yang sama.. die tanya apa ubatnya?
saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa…
semoga lebih cintakanNya dari saya…

saya sedih tengok awek saya selalu pesan
macam2 kat saya.. “makan, minum, drive elok2
tau.. nanti awak sakit saye susah ati bla bla bla
bla” katenya.. tapi bila tengok movie sama2 burn
asar maghrib gitu aje die tak kata satu aper pun..
berdosanye saya….

kesimpulannya saya memang sayang dia.. nak
jumper die giler forever.. yang forever punye
forever.. di dunia dan akhirat terutamanya,
janji nak share heaven sama2.. bahagia
selamanya…

semoga kami saling mengingati, dosa sendiri pun
infiniti… nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas
ni… semoga kami menginsafi diri… Ya Allah
ampunkanlah kami…. semoga kami dapat
bersama selamanya nanti…
Amin..

Thursday, March 5, 2009

Tension is rising!

stu hari yang agak malang hari ni..bgn2 pg jek tgk nset takde kat tepi..mane plak nset ni pg..stu blk slongkar cr mana pg nset..laz2 tak jmpa..bukak ar laptop den online..mintak kwn tlg mizkol..nk tgk mana pg nset..laz2 tak dpt..sah kena curi ni..kmfem jek kna curi trus cek tmpat ak smpan wallet..hilang jugak!..aduh..gram btul..dh ar b4 tu mimpi kejar pencuri tp tak dpt..bgn2 rupanya brg ak yg kena curi..terkena btul arini..takpe ar..mb Allah nk uji ak kot..ptg tu wat repot polis..settle la bhg khilangan dokumen ni..sok nk kena pg jpn,maxis center n bank Islam..nk kna wat blk ap yg dh hlg..td exam polimer..xpat jwb hbs..ap kebenda ar jwb td..study2 tak msk..tensen ngan hilang brg2 pg td..nasib ar..redha je ngan ap dh jd..yg penting sok taknak tensen2 dh..nk kna anta org ptg sok..hope x tensen dh..huhu..kpd si pencuri..mana tau klu ada tgk blog ni..laen kali klu nak curi tu amek duit ngan nset dh ar..simkad ngan yg dokumen2 tu tgglkn la..nyusahkan org je keje..isyh..dugaan tul..sekian~

Wednesday, March 4, 2009

status ku: letey,jersi,bertunang?

adey..stu mggu yg amat memenatkan..terutama hr ni..stu hr pack dr pgi smpai ptg..huhu..isnin br ni ada midsem thermodynamic,pg td ada presentation,ptg ada lab,mlm sok lak ada midsem polimer..stu ap pon tak bca lagi ni..aisy..tp still ley golek2 jek tak wat pape..byk sgt rehat skang even bz..kena bersemangat..yeah!!

td pg srvey kedai samsport..tgk jersi..bajet nk wat jersi tuk persatuan..ak plak yg plg smangat bab2 ni..even dh letey ngan kelas cmpur tak mkn lg sggup je pg survey..haha..elok2 pg ada offer plak..bju ok jek..kaen elok..diadora kaler biru..yg slackny takde plak saiz M..pg metro kajang plak survey kat sane..xde plak offer skang..smua mahal jek..terbantut niat ak nk wat kat situ..den nk blk ar pastu tp lapar plak..tgh2 lapar tu cri la secret recipe..nk mkn kek lak..ntah sape la yg wat ak minat kek skang ni..;p..malang tul takde plak..kat mertopoint ada ar..tp time tu bz plak..pgi kajang time ptg..sesak habis jalan..xpat nk mkn kek arini..huhu..laz2 duk kat bilik persatuan jek mkn kropok..lantak ar..janji mkn gak arini..

hmm..mggu ni sik bnda yg sama jek smbang2..pasal bertunang plak..ada je org bukak cite psl ni..ak dgr jek..tp byk gak yg bermain di pkran ni..b4 ni tak penah2 plak pk psl ni or ckp psl ni..rsa cm muda lg dr ni kn..byk lg bnda nk wat dlm hidup ni..tp kadang2 terpk jgk bla la ak nk btunang n kawen ni kn..jodoh d tangan Allah kan..2 la org salu ckp kn..tp jodoh tu dtg ke klu smua menunggu sahaja kan..yg penting wlu psl btunang pon,biarla niat d hati tu baek..biar la kerana Allah..bkn kerna nafsu semata2..ada org ckp diorg bertunang sbb nk elak dr jd pape yg tak elok..tp slh pkran tu..kerna seperti d hati tu mmg ada menyimpan niat tuk melakukan perkara tak elok..so sama2 pk kan k..tak berkata diri ini baek tp sgala salah silap jgn segan tuk tunjuk ajar..dr ini ingin blajar dr ksilapan..huhu~

dh pening dh..ntah apa2 merapu ni..

Sunday, March 1, 2009

Pepatah melayu yg tlah layu~

1. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kereta pun boleh undur, terlajak kapal terbang takde gear reverse, sori.
2. Bersatu kita teguh, bercerai kita kahwin lain.
3. Sudahlah jatuh ditimpa pula tangga lepas tu tercium pulak tahi ayam.
4. Alang-alang mandi biar guna sabun & syampu.
5. Harimau mati meninggalkan belang, isteri mati meninggalkan gelang, suami mati meninggalkan hutang. (Itulah...lain kali jangan suruh suami beli gelang secara hutang)
6. Sebab mulut santan binasa sebab mulut juga... nasi pun habis.
7. Biar putih tulang jangan kuning gigi (gosok, jangan tak gosok tau)
8. Kalau tiada angin masakan pokok bergoyang kecuali kalau ada beruk atas pokok tu.
9. Malang tak berbau tapi kentut boleh berbau walaupun tak berbunyi.
10. Biar mati bini jangan mati anak (boleh kahwin lagi ape)
11. Alang-alang menyeluk perkasam biar sampai kepangkal ketiak.
12. Biar korek hidung jangan korek tabung.
13. Berakit-rakit kehulu, berenang-renang ketepian lama-lama jadi letih.
14. Sayangkan anak tangan-tangankan sayangkan isteri kahwin lagi satu.
15. Kalau padi katakan padi, tidak aku ternanti-nanti, kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi.....boleh blah.......
16. Harapkan pagar, pagar pun tak boleh harap.
17. Tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat kena saman.
18. Hujan emas dinegeri orang, hujan batu dinegeri sendiri, kalau macam tu lebih baik tak payah hujan.
19. Biar lambat asalkan perlahan.
20. Kalau tiada rotan, pelempang ajelah....
21. Habis madu, sepah jangan dibuang merata-rata.
22. Carik-carik bulu ayam lama-lama jadi bulu tangkis badminton, pasti ayam kebogelan.
23. Air dicincang takkan putus tapi kalau daging dicincang tandanya ada kenduri
24. Kerbau berpegang pada tali, manusia berpegang gunakan tangan....
25. Pinggan tak retak nasi tak dingin, kalau orang tak hendak tandanya kita tak lawa.
26. Takkan lari gunung dikejar, tapi kalau tak kejar pun gunung tu takkan lari jugak.
27. Patah tumbuh, hilang report polis.
28. Berapa berat mata memandang, berat lagi ahli sukan yang masuk acara angkat berat.
29. Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya tak masuk Sukan Olimpik jugak.
30. Kalau ada jarum yang patah jangan disimpan di dalam peti, buang aje beli jarum yang baru.
31. Kalau ada sumur diladang, boleh hamba menumpang mandi, kalau ada umur yang panjang, bolehlah kita kahwin lari.......(nak tak?)
32. Kajang Pak Malau Kajang berlipat, Kajang hamba makan satay Kajang lagi best......
33. Kalau kail panjang sejengkal, belilah kail yang panjang sikit.
34. Kalau takut dilambung ombak janganlah berumah ditepi pantai, buat rumah jauh-jauh sikit dari pantai la ..
35. Pecah kaca pecah gelas, kalau dah pecah tu tak reti-reti nak ganti ke...